Popraw jakość powietrza w swojej firmie
Jakość powietrza wewnętrznego w firmie wpływa na liczbę zachorowań pracowników i zwolnień chorobowych, a także na wydajność pracy. Jak więc zapewnić wysoką jakość powietrza, które znajduje się w budynkach? Dzięki regularnemu usuwaniu z systemów wentylacyjnych i klimatyzacyjnych takich zanieczyszczeń jak grzyby, bakterie czy pyły.
Groźne zanieczyszczenia.
Instalacje wentylacyjne i klimatyzacyjne mogą być źródłem zanieczyszczeń, które mają potencjalny wpływ na nasze zdrowie, jak np.:
- pleśń, grzyby, bakterie
- kurz, pyły.
Oczywiście im bardziej skomplikowany jest system wentylacyjny - tym większe prawdopodobieństwo wystąpienia zagrożeń.
Skutki zanieczyszczonej wentylacji.
Zabrudzenie systemów wentylacyjnych i klimatyzacyjnych może prowadzić do:
- pojawienia się różnych symptomów chorobowych u osób, które znajdują się w budynku
- spadku wydajności pracy
- strat, które są związane ze zwolnieniami chorobowymi pracowników
- większego zużycia energii
- wzrostu kosztów czyszczenia wentylacji i klimatyzacji
- podwyższonego ryzyka korozji.
Ryzyko pożaru.
Zagrożenie pożarowe może pojawić się w związku z:
- osadzaniem się w kanałach wentylacyjnych materiałów łatwopalnych, które mogą się łatwo do nich przedostać (np. tłuszcz z instalacji kuchennych, zabrudzenia spawalnicze, włókna ubrań)
- możliwym zablokowaniem przepustnic przeciwpożarowych.
Inspekcja wizyjna.
Często decyzję o czyszczeniu układów wentylacyjnych i klimatyzacyjnych podejmuje się po wykonaniu wizualnej inspekcji stanu ich czystości. Stan zanieczyszczenia określimy dzięki metodzie porównawczej, w której stosowana jest tablica poglądowa - przedstawiające różne stany zanieczyszczenia kanałów.
Badania mikrobiologiczne.
Poza inspekcją wizyjną, może okazać się konieczne wykonanie dodatkowej inspekcji mikrobiologicznej powietrza, jak i powierzchni. Dzieje się tak, ze względu na częste występowanie w instalacjach wentylacyjnych chorobotwórczych:
- bakterii
- grzybów.
Dlaczego czyścić wentylację?
Każdą instalację wentylacyjną i klimatyzacyjną należy objąć programem utrzymania jakości, a co za tym idzie poddawać ją okresowej kontroli i czyszczeniu, aby:
1. Uzyskać założone przez projektanta parametry pracy urządzeń uzdatniających i przesyłających powietrze.
Obłożenie naniesionym pyłem wewnętrznych powierzchni przewodów wentylacyjnych i zewnętrznych powierzchni urządzeń, które uzdatniają powietrze może spowodować jednoczesne:
- zwiększenie oporów przepływu powietrza
- zmniejszenie strumienia nawiewanego powietrza.
2. Wykluczyć lub w najgorszym przypadku, ograniczyć zagrożenie pożarem i wybuchem.
3. Zagwarantować w pomieszczeniach warunki, które nie pogarszają stanu zdrowia przebywających w nim osób (co może być niestety konsekwencją oddychania zanieczyszczonym powietrzem). Zagwarantowanie tych warunków jest możliwe, dzięki dezynfekcji kanałów wentylacyjnych.
4. Polepszyć działanie instalacji, gdyż czyste i sprawne systemy:
- są mniej narażone na awarie
- mają dłuższą żywotność
- działają bardziej efektywnie od zanieczyszczonych.
Jakie elementy?
Firmy utrzymujące czystość instalacji wentylacyjnych i klimatyzacyjnych (jak np. Koga), w trakcie przeprowadzanego serwisu poddają kontroli i konserwacji takie elementy jak np.:
- ujęcia powietrza
- filtry
- wentylatory i pasy napędowe
- komory sprężonego powietrza
- zwoje grzewcze i chłodnicze
- nawilżacze
- przepustnice przeciwpożarowe
- przepustnice regulacji przepływu
- łopatki obrotowe
- izolację
- dyfuzory
- kratki, anemostaty i przewody wentylacyjne.
Metody czyszczenia.
Przewody wentylacyjne i klimatyzacyjne czyści się metodą:
1. Suchą (czyszczenie mechaniczne).
Najczęściej wykorzystuje się obrotowe szczotki, które napędzane są elektrycznie, hydraulicznie lub pneumatycznie.
2. Mokrą (dezynfekcja).
Do czyszczenia mokrego stosuje się zazwyczaj metody:
- chemiczne (zamgławianie) - płynne roztwory środków biobójczych niszczą wszelkie grzyby i bakterie (np. prątki)
- fizyczne - promieniowanie nadfioletowe i ozonowanie.
W trakcie czyszczenia przewodów wentylacyjnych, miejsca silnie zatłuszczone czyści się za pomocą odpowiednio dobranych do rodzaju zabrudzeń - środków chemicznych lub suchego lodu.
Warto pamiętać, że czyszczenie mechaniczne i dezynfekcja uzupełniają się, dlatego nie powinny być stosowane oddzielnie.
Marek
10.08.2020
Witam, polecam firmę Koga i jej metody :) Czyścili wentylację w mojej restauracji. W gastronomii nie możemy o tym zapominać (dużo pary wodnej, ciepła, tłuszczy, zapachów), pozdrawiam!