Nie wiem jak to jest w Geantach w Polsce ale moge Ci powiedziec jak projektuje sie na zachodzie takie Tesco czy Dunnesa. Caly sklep jest podzielony zawsze na dwie czesci - jedzenie osobno, a ciuchy i cala reszta osobno. Ilosc powietrza zawsze liczy sie tak samo - 6 wymian na godzine bez wzgledu na ilosc osob, zyski itp. Centrale sa z recyrkulacja. Projektuje sie tylko instalacje nawiewna. Wywiew jest realizowany jenym kanalem z jedna wielka krata wywiewna. Powietrze nawiewane do czesci spozywczej latem nie podlega zadnej obrobce termicznej - tzn brak jest chlodzenia. Chlodzi sie tylko czesc z tekstyliami i tam tez kanaly sa zaizolowane. Zalozenie jest takie, ze ilosc chlodu z lodowek w czesci z jedzeniem jest wystarczajaca do jako takiego chodzenia tej czesci sklepu. Zima grzeje sie oczywiscie obie instalacje. Nawiewniki to kwestia indywidualna. Generalnie staram sie nie prekroczyc 300l/s z jednego. Jedyne na co trzeba zwrocic uwage to, zeby w czesci z jedzeniem umiescic je dokladnie miedzy lodowkami, oraz zeby byly to w tej czesci sklepu nawiewniki z dysza strumieniowa (sorry za troche laicki jezyk ale juz zapomnialem po polsku co i jak sie nazywa). Chodzi o to zeby skierowac strumien cieplego powietrza prosto na podloge i nie nawiewac po jedzeniu w lodowkach. Wentylacja czesci gdzie przygotowuje sie i podaje jedzenie (tgz Deli - kurczaki, piekarnia chleba, mieso, sery itd) jest robiona osobno. W czesci przygotowawczej nawiew + wywiew, 20 wymian na godzine, osobna centrala. W czesci gdzie podaje sie jedzenie klientom sam wywiew i tez 20 wymian na godzine, wentylator kanalowy, badz dachowy, okapy nad kuchenkami, kazdy z osobnym wentylatorem.
W czesci socjalnej wentylacja poprzez rekuperatory dobrana na minimalny strumien na osobe. Ogrzewanie/chlodzenie klimakonwektorami. Wyjatek to magazyn z pieniedzmi - tam kliemakowektor kanalowy zamontowany na zewnatrz pomieszczenia. Toalety, szatnie - tylko wywiew liczony na 15 wymian na godzine, osobny wentylator dachowy/kanalowy.
To tak na szybko. Jesli masz jakies szczegolowe pytania to wal smialo.