331
331
331
330
330
330
305
328
317
305
328
Strefa ekspertów HVACR

Systemy klimatyzacyjne dla budynku biurowego

Witam, przymierzam się do pisania pracy inżynierskiej, ale jestem na początku mojej przygody z HVAC. Mam kilka pytań bo nie wiem czy wszystko dobrze rozumiem. Mam porównanie i analize energetyczno-ekonomiczna dwóch systemów klimatyzacji zastosowanych w obiekcie biurowym.
1. Jakie systemy polecacie do budynku biurowego?
2. Nurtuje mnie pewne pytanie, bo tak jak w przypadku systemu VAV robię sobie centrale klimatyzacyjną powiedzmy na dachu mojego biurowca i prowadzę kanały nawiewne i wywiewne z moich pomieszczeń. Przed wywiewnikami mam przepustnice dzięki której mogę regulować parametry powietrza w pomieszczeniu, a dokładniej mówiąc przepływ? Czyli centrala klimatyzacująca zapewnia mi wymianę oraz parametry powietrza w pomieszczeniu.
3. Stosując w moim biurowcu system VRF, muszę mieć 2 systemy, tzn osobno wentylacje, a osobno klimatyzacje? Bo rozumiem to tak, że mam centrale wentylacyjną też powiedzmy na dachu, która zapewnia wymianę powietrza, robie nawiew i wywiew. A oprócz tego robię agregaty i doprowadzam czynnik chłodniczy do klimakonwekrorów sufitowych, które utrzymują dopiero parametry nawianego powietrza w pomieszczeniu ?

Dlatego przeraża mnie dzisiejszy poziom kształcenia i inżynierowie, którzy twierdzą, że do VRF podpina się klimakonwektory...powodzenia.

Proponuję Ci poczytać czym jest system VRF a czym woda lodowa, bo ewidentnie nie czujesz, że popełniasz błąd pisząc taką bzdurę.

Następnie proponuję wejść na stronę jakiekolwiek producenta systemów klimatyzacji VRF i poczytać z czego składa się instalacja, jak się ją podpina etc. Wiedza nie boli. Analogicznie dla chillerów - żebyś poczuł różnicę.

Jeśli chcesz zrobić centralę, to przecież w centrali też może być chłodnica a nawet kilka - pytanie jak duży obiekt biurowy masz. Bo przecież pod chłodnicę też trzeba podpiąć agregat freonowy lub też glikolowy - jesli trzymamy się tego co napisałeś.

Wydaje mi się, że na Twój obecny stan wiedzy to daleko Ci do zrobienia porównania. Najpierw poczytaj, poszperaj, poucz się SAMODZIELNIE a potem pytaj.

W celu poprawienia jakości naszych usług korzystamy z plików cookies. Zgodę możesz udzielić poprzez zamknięcie tego komunikatu. Jeśli nie wyrażasz zgody na przechowywanie na Twoim urządzeniu końcowym plików cookies konieczne jest dokonanie zmian w ustawieniach Twojej przeglądarki. Więcej informacji na temat plików cookies i ochrony danych osobowych znajdziesz w Polityce prywatności.