Jestem tegorocznym absolwentem studiów inżynierskich (specjalność instalacje i sieci sanitarne) na wydziale Inżynierii środowiska na Politechnice Lubelskiej. Aktualnie poszukuję intensywnie pracy w wykonawstwie, ale patrząc na większość ogłoszeń widzę, że firmy poszukują ludzi z doświadczeniem i uprawnieniami, jeszcze nie widziałem ogłoszenia, w którym poszukiwana byłaby osoba zaraz po studiach. W sumie rozumiem dlaczego firmy tak postępują. Postanowiłem napisać tutaj temat, aby zapytać się użytkowników tego portalu czy orientują się jak to jest ze zdobyciem pracy. Chciałbym w przyszłości zostać kierownikiem budowy, rozumiem, że od razu nim nie zostanę, ale jak to jest w firmach rozwiązywane czy na przykład tacy kandydaci jak ja muszą najpierw pracować jako monterzy lub pomocnicy monterów instalacji? Dla mnie osobiście nie jest to problemem bo już od kilku lat w wakacje taką pracę podejmowałem. Pochodzę z Lublina i też w tej okolicy najchętniej szukałbym pracy i chciałbym się dowiedzieć jak to jest na Lubelszczyźnie z pracą w branży. Planuję w najbliższym czasie chodzić po biurach firm i zostawiać swoje CV czy taka forma poszukiwania pracy jest skuteczna?
Trochę tych pytań nazadawałem, ale nie mam tak rozwiniętych kontaktów w branży żeby się tego dowiedzieć i liczę na Waszą pomoc :)
Pozdrawiam