Witam.
Dla domu w stanie surowym została przewidziana wentylacja grawitacyjna (są już przewidziane kominy i dachówki wentylacyjne dla poszczególnych pomieszczeń).
Nie chcę stosować typowej wentylacji mechanicznej, ponieważ lubię cały rok korzystać z otwartych okien.
Jednak latem występuje standardowy problem z brakiem ciągu - myślałem o zastosowaniu Turbowentów Hybrydowych do podtrzymania/regulacji/prawidłowego kierunku ciągu (http://www.darco.com.pl/pl/oferta.php?o=1&kid=33#poz), jednak widzę następujące problemy:
- wysoki koszt, bo przy ok. 10 przewodach wentylacyjnych musiałbym zastosować na każdym nasadę (a koszt 1 to ok. 800-900 zł.)
- problem w przypadku awarii/braku nasady na którymś z przewodów (przewiduję odwrotny ciąg w takim przewodzie wywołany przez ciąg wspomagany nasadą na innym przewodzie)
- zwiększona awaryjność (silniki) i komplikacja takiego systemu
Czy ktoś mógłby coś doradzić? Najmniej interesuje mnie oszczędność energii w związsku z wentylacją, najbardziej zaś zależy mi na możliwości trzymania otwartych okien ale i na dobrej wentylacji, gdy są one zamknięte (nieobecność w domu, zima, itd.).
Mam przygotowane doprowadzenie świeżego powietrza pod kominek, mogę też dołożyć drugie, dedykowane doprowadzenie do wentylacji.
Nawiew mechaniczny raczej wykluczam, bo jeśli w pomieszczeniu z nawiewem otworze okno, to i tak nawiewane powietrze ucieknie tą najbliższą drogą.
Interesuje mnie wspomaganie wyciągu grawitacyjnego.
Dzięki,
-marek