331
331
331
330
330
330
328
317
305
328
317
Strefa ekspertów HVACR

Istotne odstępstwa

Czy wykonanie instalacji wentylacyjnej pełniącej również funkcję ogrzewania jest istotnym odstępstwem od projektu, który zakładał centralne ogrzewanie wodne i wentylację grawitacyjną?

No raczej...

jak bym nawet nazwał raczej totalną głupotą. Łączenie ogrzewania, sterowanego wyłacznie parametrem temperatury z wentylacją dopasowaną do ilości osób inaczej nazwac się nie da.
Są pmieszczenia o różnych potrzebach ciepła, np masz gości, chcesz więcej powietrza a mniej ciepła, lub kuchnia w której się pichci.
kolejną wadą takiego rozwiązania są koszty siłowników w poszczególnych pomieszczeniach sterowanych termostatami...

TB jak zwykle nie na temat odpowiada. Zapewniam, że nie mam problemów ze sterowaniem takim układem i spełnia on oczekiwania inwestora oraz wymagania przepisów. Najlepszy dowód, że inwestorzy wyrażają zgodę na taką zmianę. A to pociąga za sobą skutki jak w pytaniu "czy są to istotne odstępstwa czy nie?"

Przepraszam , że się wtąciłem .
Podtrzymuję co napisałem o wszytkich co łączą wentylację z ogrzewaniem.
A inwestorom mogę tylko wyrazić ubolewanie.

Na konserwatyzm i brak otwarcia na nowe rozwiazania techniczne nie ma rady. Mozna tez nie miec telewizora i oswietlenia elektycznego w domu i tez da sie zyc. Najlepiej zapisac sie do Amiszy. Czlowieku jakie ty widzisz wady w tym systemie. zaprojektuj oddzielnie ogrzewanie wodne, wentylacje i doloz do tego rekuperacje w domu jednorodzinnym. policz i powiedz inwesterowi ile to bedzie kosztowac. To jest dopiero totalna glupota.

Rozdzielenie tych systemów zdecydowanie wpływa na obiżenie inwestycji (możemy siąść i porównać) To po pierwsze, po drugie, stosowanie systemów centralnego ogrzewania ze względu na wysokie koszty eksploatacji i nie do przyjęcia niski komfort nie da się zastosować w domach skutecznie izolowanych i wentylowanych (40 kWh/m2 na rok)
Ponieważ dom budujemu na trochę dłużej niż 5 lat, to skuteczna izolacja i wentylacja nie jest głupotą... www.nie-co.pl

W celu poprawienia jakości naszych usług korzystamy z plików cookies. Zgodę możesz udzielić poprzez zamknięcie tego komunikatu. Jeśli nie wyrażasz zgody na przechowywanie na Twoim urządzeniu końcowym plików cookies konieczne jest dokonanie zmian w ustawieniach Twojej przeglądarki. Więcej informacji na temat plików cookies i ochrony danych osobowych znajdziesz w Polityce prywatności.