Kontenery chłodnicze służą do transportu i magazynowania towarów wrażliwych na zmienne temperatury (najczęściej będą to produkty spożywcze). Są one wykorzystywane przez restauracje, supermarkety oraz producentów żywności. Różnią się między sobą długością, szerokością i wysokością, a także wagą. Posiadają zmienną szerokość wrót, ułatwiającą ich bieżącą eksploatację, a także różne źródła zasilania – napięcie elektryczne lub olej napędowy. Ich ściany zbudowane są z izolowanych warstw, a na zewnątrz pomalowane farbą odbijającą promienie słoneczne, w konsekwencji skutecznie utrzymując zadaną, dodatnią lub ujemną temperaturę. W ich przegrodach ukryte są profile, które dostarczają powietrze chłodzone przez zautomatyzowany agregat z funkcją ręcznego lub zdalnego sterowania temperaturą. Kontenery chłodnicze mogą być łączone ze sobą, a także doposażone w okna czy kurtyny paskowe z PCV. Dzięki dużej mobilności są one łatwe w transporcie - zarówno lądowym, jak i morskim. Muszą posiadać również certyfikat PTI, dopuszczający je do użycia.
Standardowe wymogi w zakresie kontroli szczelności w odniesieniu do...