Zrównoważone chłodzenia wymagane od zaraz
Pojawiające się fale upałów to już nie nowość w naszym klimacie. Szacuje się, że będą one występowały coraz częściej, a co gorsza – coraz intensywniej. Strach przed nimi minimalizuje klimatyzacja. W najbliższych latach będzie ona coraz bardziej popularna. Obecnie dynamicznie rośnie liczba użytkowników klimatyzacji, w samej Europie przewiduje się podwojenie wykorzystania chłodzenia budynków do 2030 roku.
Klimatyzacja przynosi wiele korzyści. Jednak zostawia swój ślad ekologiczny, w związku z czym warto korzystać z efektywnych urządzeń, które pozwolą go zminimalizować.
Chłodzenie odpowiada za 8% emisji gazów cieplarnianych i przewiduje się, że do 2050 r. udział ten wzrośnie do 15%, jeśli nie zastosujemy najbardziej energooszczędnych technologii. Chłodzenie odpowiada za 20% światowego zużycia energii elektrycznej. Oczekuje się, że w sytuacji kontynuowania ścieżki „business us usual” zapotrzebowanie na chłodzenie w sektorze mieszkaniowym w UE będzie czterokrotnie wyższe niż w 2015 r. Do roku 2030 w Europie podwoi się liczba klimatyzatorów i lodówek. Chłodzimy nie tylko nasze biura i mieszkania, połowa energii wykorzystywanej w supermarketach jest przeznaczona na chłodzenie, a w centrach danych chłodzenie stanowi 40% zużywanej energii.
Zgodnie z raportem IEA około 2,8 miliarda ludzi na świecie zamieszkuje gorące kraje, gdzie średnie dzienne temperatury przekraczają 25°C. Mniej niż 10% z nich posiada klimatyzator. Dla porównania w krajach takich jak Japonia i Stany Zjednoczone wskaźnik ten wynosi 90%. I mimo, że do 2050 roku przewiduje się, że nawet 2,5 miliarda ludzi w gorących krajach będzie miało klimatyzator, kolejne 1,9 miliarda wciąż będzie pozbawiona chłodzenia.
Dlaczego „zrównoważone chłodzenie” jest tak ważne?
- Do 2050 r. 80% Europejczyków będzie mieszkać na obszarach miejskich. Będą potrzebować chłodzenia w celu zapewnienia zdrowego, produktywnego (nawet o 15% więcej) i wygodnego miejsca do życia i pracy, świeżej i bezpiecznej żywności oraz możliwie najlepszej opieki zdrowotnej.
- 20% żywności w UE jest tracone lub marnowane każdego roku. Potrzebujemy chłodzenia w celu zapewnienia odpowiedniego i nieprzerwanego łańcucha chłodniczego. 43 milionów Europejczyków nie stać na wysokiej jakości posiłek co drugi dzień, dlatego niezbędne jest odpowiedzialne obchodzenie się z zasobami oraz zapobieganie utracie żywności i jej marnotrawstwu.
- Do 2030 r. liczba urządzeń podłączonych do Internetu osiągnie na całym świecie 125 miliardów, prawie 5 razy więcej niż w 2017 r. Potrzebujemy chłodzenia w celu utrzymania Internetu: w 2020 r. centra danych będą wykorzystywać 4% całkowitego rocznego zużycia energii w UE, czyli około dwa razy więcej niż w 2007 r.
W związku z tym potrzebujemy efektywnych urządzeń, które pozwolą osiągnąć oszczędności w zużyciu energii, po to, aby zmniejszyć zarówno koszty użytkowania klimatyzacji, ale również jej ślad ekologiczny i powiązane emisje CO2. Wszystkie niezbędne technologie są dostępne i wystarczy je zaaplikować, żeby cieszyć się tanim, efektywnym i przyjaznym środowisku chłodzeniem. Przykładów, którymi można się inspirować jest wiele.
Jeden z luksusowych hoteli w Szanghaju postanowił zamienić chłodziarki śrubowe bezolejowe zalewane na agregaty chłodnicze 300 TR (1055 kW), oba połączone z dwiema sprężarkami Danfoss Turbocor®. Ponadto stare pompy wody zostały zmodernizowane do nowego zestawu wysoce skutecznych pomp i napędów. Odnowiono również pakowanie chłodni kominowej. Hotel zmniejszył zużycie energii elektrycznej o blisko 25%. Projekt modernizacji okazał się ogromnym sukcesem i otrzymał oznaczenie jako jeden z kluczowych energooszczędnych projektów modernizacji miejskich.
Nie należy zapominać, że klimatyzacja najbardziej przydaje nam się, kiedy jest dużo słońca, więc można łączyć jej użycie z systemami fotowoltaicznym. Dzięki rozwojowi OZE, transformacji energetycznej i wykorzystaniu efektywnych źródeł energii w chłodzeniu, możemy znacznie zmniejszyć zużycie energii i emisję gazów cieplarnianych.