316
305

W Karczmie Pod Blachą...

Kraków, 14 grudnia 2001 r. - O potrzebie poprawy jakości powietrza w polskiej gastronomii oraz o urządzeniach do wentylacji i klimatyzacji rozmawiano 10 grudnia br. w Krakowie podczas spotkania restauratorów i hotelarzy, zorganizowanego w ramach programu "Aura - lokal z dobrą atmosferą”. W spotkaniu wzięło udział ponad 30 osób reprezentujących kilkanaście krakowskich restauracji i hoteli, członkowie stowarzyszeń realizujących program „Aura - lokal z dobrą atmosferą” oraz przedstawiciele producentów i dystrybutorów sprzętu do wentylacji i klimatyzacji.

Miejscem spotkania była restauracja Karczma Pod Blachą przy ul. Piastowskiej 22, gdzie zainstalowano system wentylacji mechanicznej, zapewniający aż 11 wymian powietrza na godzinę. Dotychczas lokal był wentylowany wyłącznie grawitacyjnie, przez dwa wąskie kominy wentylacyjne oraz otwarte okna i drzwi. Karczma Pod Blachą jest pierwszym lokalem wyróżnionym znakiem „Aura - lokal z dobrą atmosferą”.

- Mam nadzieję, że świeższe powietrze przyczyni się do wzrostu liczby gości oraz poprawi komfort przebywania naszym stałym bywalcom - powiedział Tomasz Tylka, właściciel Karczmy Pod Blachą. Jego zdaniem opinia o wyjątkowości Karczmy Pod Blachą zyskała dodatkowy argument - XIX-wieczny drewniany dom ma teraz wentylację na miarę XXI wieku!
W restauracji zainstalowano centralę typu KG40 niemieckiej firmy WOLF. Jest to centrala nawiewno-wywiewna z wymiennikiem krzyżowym oraz układem do grzania i chłodzenia powietrza. Wydajność centrali wynosi 3800 m³/h. Nawiewane i wywiewane powietrze jest filtrowane. Zastosowana automatyka umożliwia regulację pracy centrali z dwóch stanowisk. Jedno stanowisko znajduje się przy barze i pozwala na włączanie i wyłączanie systemu oraz wybór trybu pracy: „połowa mocy” lub „pełna moc”. Z drugiego stanowiska można np. zmieniać temperaturę powietrza nawiewanego. Jest ono obsługiwane wyłącznie przez właściciela lokalu.
Maksymalnie w restauracji może gościć ok. 80 osób. Dzięki mechanicznej wentylacji, ilość świeżego powietrza na osobę wynosi co najmniej 30 m³/h, co spełnia obowiązujące przepisy i normy programu „Aura - lokal z dobrą atmosferą”. W restauracji, która składa się z dwóch sal konsumpcyjnych oraz pomieszczenia z barem wydzielono część dla palących. Jednak nawet osoby niepalące mogą się w niej czuć komfortowo dzięki temu, że nad każdym stołem znajdują się wywiewniki umieszczone między belkami drewnianego sufitu. Także nawiew powietrza odbywa się za pośrednictwem nawiewników sufitowych.

Karczma Pod Blachą jest pierwszą restauracją w Polsce, która uzyskała rekomendację programu "Aura - lokal z dobrą atmosferą”.
Celem programu jest wspieranie branży gastronomicznej i hotelarskiej w modernizacji wentylacji oraz nagradzanie lokali, które oferują swoim gościom dobrą jakość powietrza. Lokale rekomendowane przez program otrzymują bezpłatnie znak „Aura - lokal z dobrą atmosferą” przeznaczony do umieszczenia na drzwiach wejściowych oraz oprawione w ramki oznakowanie miejsc lub sal dla palących. Warunkiem otrzymania znaku jest złożenie wniosku i posiadanie wentylacji zapewniającej minimum 30 m³/h świeżego powietrza na osobę lub nie mniej niż 6 wymian powietrza na godzinę. Jako pierwsza wniosek o rekomendację programu „Aura - lokal z dobrą atmosferą” złożyła restauracja Hotelu Francuskiego w Krakowie.
Podczas spotkania z prośbą o pomoc w modernizowaniu wentylacji zgłosiło się kilka krakowskich lokali. Dzięki programowi „Aura - lokal z dobrą atmosferą” mogą one liczyć na bezpłatne porady specjalistów od wentylacji oraz dostęp do doświadczonych pracowników firm współpracujących z programem: VBW Clima Engineering, Wolf, Trane Polska i Ventra Clima. Sprzęt wentylacyjny kupowany w ramach programu „Aura - lokal z dobrą atmosferą” może być od 7 do 20% tańszy od cen katalogowych. Według gości krakowskiego spotkania, największym problemem w poprawianiu jakości powietrza w gastronomii jest spadek obrotów, brak środków na inwestycje, brak miejsca na urządzenia, problemy z rozprowadzeniem kanałów i ograniczenia w modernizacji obiektów zabytkowych.
Przedstawiciele producentów i dystrybutorów sprzętu zaprezentowali technologie i urządzenia, które służą poprawie jakości powietrza w różnych typach lokali.
Firma VBW Clima Engineering, polski producent urządzeń do centralnej obróbki powietrza, pokazała różne sposoby odzysku ciepła wywiewanego z lokali. Zainteresowanie restauratorów wzbudziły też urządzenia wyposażone w czujniki dymu tytoniowego. Zwiększenie stężenia dymu w powietrzu zwiększa ilość wymienianego powietrza. Wrażenie na słuchaczach zrobiły też centrale basenowe zainstalowane m.in. w luksusowym hotelu Copernicus w Krakowie, zbudowanym w XIV-wiecznej kamienicy.
Firma Trane Polska zaprezentowała urządzenia klimatyzatacyjno-wentylacyjne serii MWD. Jest to kompletny system kanałowy mogący obsługiwać lokale o powierzchni do 600 m³ zapewniając: pełną regulację temperatury (grzanie i chłodzenie), wentylację pomieszczeń i filtrowanie powietrza. Dzięki temu, że urządzenie składa się z dwóch części - jednostki wewnętrznej i zewnętrznego agregatu skraplającego - możliwe jest stosowanie tego systemu w tzw. trudnych lokalizacjach (np. budynki zabytkowe). Systemy tego typu pracują w kilku znanych, krakowskich restauracjach.
Ventra Clima, wyłączny importer urządzeń klimatyzacyjno-wentylacyjnych japońskiej firmy Mitsubishi Electric i włoskiej Windex, zaprezentowała możliwości splitów i multi-splitów oraz urządzeń służących do wytwarzania chłodu - agregatów wody lodowej i agregatów skraplających. Takie urządzenia pracują już m.in. w kilkunastu lokalach znanych sieci fast food oraz w kilku hotelach.
Kolejne spotkania w ramach programu „Aura - lokal z dobrą atmosferą” planowane są na 2002 rok w Poznaniu, Wrocławiu, Gdańsku i Warszawie.
Program "Aura - lokal z dobrą atmosferą” jest realizowany od lutego 2001 r. Patronuje mu koalicja pięciu stowarzyszeń: Polska Izba Gospodarcza Restauratorów i Hotelarzy, Wielkopolska Izba Gastronomii, Polskie Zrzeszenie Hoteli, Polska Korporacja Techniki Sanitarnej Grzewczej Gazowej i Klimatyzacji oraz Polskie Zrzeszenie Inżynierów i Techników Sanitarnych. Partnerami programu są Philip Morris Polska i wortal internetowy www.wentylacja.com.pl.
Dodatkowych informacji udziela:
Andrzej Godewski
Gravis PR
tel. (22) 552 70 86, 0605 439 458
fax (22) 828 83 20
email: andrzej_godewski@wunderman.com

Komentarze

W celu poprawienia jakości naszych usług korzystamy z plików cookies. Zgodę możesz udzielić poprzez zamknięcie tego komunikatu. Jeśli nie wyrażasz zgody na przechowywanie na Twoim urządzeniu końcowym plików cookies konieczne jest dokonanie zmian w ustawieniach Twojej przeglądarki. Więcej informacji na temat plików cookies i ochrony danych osobowych znajdziesz w Polityce prywatności.