Przechowywanie czekolady firmy Kraft z nowym, energooszczędnym MCD
Mając prawie 2000 pracowników, Kraft Food Nordic jest czołowym, nordyckim dostawcą czekolady, przekąsek, żywności i kawy takich marek jak Freia, Marabou, Daim, Japp, Twist, Kraft i Philadelphia.
W zakładzie produkującym czekoladę Marabou, położonym na północ od Sztokholmu w Szwecji, wyroby cukiernicze są produkowane, przechowywane i dostarczane europejskim klientom. Każdego roku przez zautomatyzowany magazyn przechodzi 160.000 palet.
W 1984 roku, osuszacz sorpcyjny Munters MA25000 został zamontowany w chłodni Kraft o powierzchni 50.000 m3 by zapobiec skraplaniu,
- by uniknąć pleśni czy nalotu na czekoladzie
- by uchronić opakowania przed rozmiękaniem oraz
- by utrzymać wysoką jakość produktu przez cały czas przechowywania.
Parametry powietrza w magazynie są codziennie sprawdzane i weryfikowane, utrzymując je na poziomie +5°C/55%RH. W takich warunkach produkty zatrzymują początkową jakość i świeżość, nie powodując strat przez wystawianie ich na działanie wilgotności.
Powszechnym problemem podczas przechowywania czekolady jest jej „zakwit”, co klienci mogą zauważyć pod postacią białawego nalotu. Problem ten pojawia się zarówno przez wysoką wilgotność, skraplanie kiedy to na powierzchni czekolady krystalizuje się cukier oraz gdy schłodzony produkt jest przenoszony do cieplejszego pomieszczenia, gdzie masło kakaowe krystalizuje się na powierzchni czekolady w swojej czystej formie.
Przed dostarczeniem produktów Kraft do klientów, produkty są przenoszone do cieplejszego magazynu o parametrach 15°C/60%RH na okres jednego tygodnia przed załadowaniem ich do ciężarówek, co zapobiega skraplaniu przy umieszczaniu zimnych produktów do cieplejszych ciężarówek.
Zużycie energii jest kluczowym zagadnieniem dla Kraft. W ich zakładach produkcyjnych kładzie się duży nacisk na zredukowanie poboru energii, ilości strat, emisji itd., co jest ułatwione przez bliską współpracę wszystkich pracowników i dostawców. Plan redukcji zużycia energii o 35% w wciągu 3 lat jest prawie wykonany.
Częścią tego planu było wymierzenie i wprowadzenie większej wydajności jednostek osuszających w ich zakładach produkcyjnych. W zakładzie produkcyjnym mieszczącym się w Upplands Väsby działał 24-letni osuszacz, jednakże po latach eksploatacji i zużycia rotora, wydajność została ograniczona i w porównaniu z dzisiejszymi osuszaczami, zużycie energii było wysokie.
Wybrany spośród innych dostawców, Munters dostarczył zastępczy osuszacz o najlepszej wydajności energetycznej. Niedawno wypuszczony na rynek osuszacz MCD, był na pewno rozwiązaniem ze względu na swoje niski pobór energii i specjalny projekt rotora dostosowany do zoptymalizowanej utylizacji energii.
Ze względu na dalszą oszczędność energii, zewnętrzny wymiennik ciepła był kolejnym rozwiązaniem dostarczonym przez Munters. Najlepszą propozycją konkurencji było zużycie energii 1.8 kWh na kg usuniętej wody, kiedy jednostka Munters MCD dostarczyła zużycie 1.43 kWh (przy 84 kW ) a nawet 1.31 kWh podczas mniejszego wskaźnika wilgotności (60 kw).
Po skomplikowanym demontażu starego systemu, do którego był bardzo ograniczony dostęp, został zainstalowany system MCD. Dzięki sekcyjnemu projektowi osuszacza, został on wprowadzony do budynku w częściach. Nowy osuszacz Munters MCD 155 utrzymuje stały klimat w magazynie, z oszczędnością energii min. 32% w porównaniu z utrzymaniem starego osuszacza.
Nowy MCD155 ma znamionowy wlot powietrza 15,300m3/godz. z max. efektem regeneracji 102 kW. By zoptymalizować wydajność energii, efekt regeneracji został zredukowany do 90kW, co zapewnia wystarczającą wydajność osuszania w najczęstszych przypadkach – oraz w okresach gdy wymagane jest usunięcie większej ilości wilgotności, pozostałe 12kW może zostać użyte jako zabezpieczenie. Funkcjonując przy 84 kW, wydajność osuszania wynosi 42.2 kg/godz. przy 5°C/55%RH. Dzięki wprowadzeniu modulowanego grzejnika MCD, efekt jest automatycznie dopasowywany do bieżących potrzeb.
Jonny Hagenbjörk, odpowiedzialny za konstrukcję i energię w fabryce czekolady Marabou firmy Kraft, mówi: “Jesteśmy bardzo zadowoleni, że Munters zadbało o wszelkie szczegóły, począwszy od trudnego odłączania i usunięcia starej jednostki kończąc na kablach i podłączeniu do instalacji.
Kontaktowanie się z tylko jednym dostawcą bardzo ułatwiło nam życie. Czekamy teraz na korzyści płynące z zamontowania osuszacza MCD i czujemy się bardzo pewnie wiedząc, że nasze produkty będą idealnie zabezpieczone, tym bardziej, że osuszacz pozwala nam spełniać wymogi higieniczne, takie jak np zasady HACCP”.
Przechowywanie produktów w chłodni wymaga ścisłej kontroli nie tylko temperatury ale też ważne jest utrzymanie właściwej wilgotności, co jest niezbędnie by uniknąć skraplania, wpływającego na jakość produktu i stwarzającego takie higieniczne problemy jak pleśń. Skraplanie może doprowadzić do kosztownego wyrzucenia produktów, zniszczenia opakowań i problemów ze spełnieniem wymogów HACCP. Poprzez zredukowanie względnej wilgotności przez system osuszania Munters, względna wilgotność może pozostać przez cały rok na tym samym poziomie niezależnie od zewnętrznych warunków pogodowych.
Nowa generacja osuszaczy sorpcyjnych Munters wraz w bardzo wysoką wydajnością energetyczną oferuje optymalną ochronę przechowywanych produktów.
Zasada działania osuszaczy sorpcyjnych Munters jest bardzo prosta. Wilgoć jest absorbowana przez wolno obracające się koło sorpcyjne podczas wsysania powietrza. Powietrze wylatujące z drugiej strony koła jest suche. Inny strumień powietrza usuwa wilgoć, która zgromadziła się na suszącej stronie osuszacza i następnie jest odprowadzana na zewnątrz lub gdzie indziej. Kiedy wilgoć zostanie usunięta w postaci pary wodnej przez koło sorpcyjne, osuszacz może dalej efektywnie działać nawet przy bardzo niskich temperaturach i utrzymywać wymagane warunki wilgotności.
Źródło: Munters