310
305

Odpowiednie nawilżanie warzyw = wzrost ich sprzedaży

Etis: System zamgławiający dla warzyw przyczynił się do wzrostu sprzedaży.

Odpowiednie nawilżanie warzyw = wzrost ich sprzedaży

Firma ETIS zainstalowała pierwszy w Polsce pokazowy system pomiaru temperatury drogą radiową firmy Eckelmann w supermarkecie Topaz przy ul. Warszawskiej 133 w Siedlcach w maju 2011 roku. Odpowiednie nawilżanie warzyw miało bezpośrednie przełożenie na wzrost ich sprzedaży.

Odpowiednie nawilżanie warzyw miało bezpośrednie przełożenie na wzrost ich sprzedaży

Już krótko po uruchomieniu w supermarkecie sieci Topaz widoczna była różnica w ich wyglądzie. Dzięki nawilżaniu warzywa były dłużej świeże, nie wysychały, mogły leżeć dłużej, zaś ich atrakcyjny wygląd przyciągał każdego dnia dużą liczbę klientów. Zaletą zamgławiania, jest ponadto ograniczenie spadku witamin o 30% w porównaniu z tradycyjnym sposobem prezentacji towaru.

Zamgławianie warzyw w supermarkecie jest obecnie szeroko rozpowszechnione w USA i Europie Zachodniej. Badania dowodzą, że jakość warzyw jest jednym z najważniejszych kryteriów wyboru sklepu przez klienta. Jakość, którą zapewnia odpowiednie ich nawilżanie, przyczynia się do zwiększonej liczby tzw. klientów delikatesowych supermarketu. Odwiedzając supermarket ze względu na warzywa, klient kupuje również wiele innych produktów.

ECKELMANN
W przeciwieństwie do tradycyjnych metod pomiaru, małe czujniki radiowe co 5 minut mierzą rzeczywistą temperaturę panującą tuż przy produktach, po czym automatycznie przesyłają informację do komputera marketu. Niewątpliwą zaletą systemu jest zarówno duża dokładność (nawet do 0,1K), jak również niezawodność i bezbłędność pomiarów. Dzięki temu jest możliwe nie tylko obniżenie zużycia energii- poprzez zrezygnowanie ze zbędnych marginesów bezpieczeństwa, to także gwarancja utrzymania najwyższej jakości towarów. W przypadku przekroczenia wartości granicznych, następuje natychmiastowe powiadamianie przez alarm, sms i/lub email.

Jeden moduł odbiorczy zbiera dane nawet od 100 czujników radiowych i przekazuje je do komputera marketu generując perfekcyjne wykresy temperatur i dobowe listy temperatur z normami HACCP. Zasięg pomiaru od -40 do +80°C całkowicie pokrywa zróżnicowane potrzeby każdego odbiorcy. Na szczególną uwagę zasługuje innowacyjna metoda zasilania- bateria pracująca 10 lat bez konieczności ładowania- co umożliwia zbieranie danych tam, gdzie zwykle jest ono niemożliwe.

Radiowy pomiar temperatury jest częścią kompleksowego systemu E•LDS, który pozwala obniżyć całkowite zużycie energii w supermarkecie nawet o 25%!

Obecnie trwają przygotowania do zainstalowania testowego systemu w jednej z największych sieci ogólnopolskich.

Więcej informacji o rozwiązaniach Etis dla supermarketów



Źródło: ETIS Sp. z o.o.

Pliki do pobrania
Komentarze

W celu poprawienia jakości naszych usług korzystamy z plików cookies. Zgodę możesz udzielić poprzez zamknięcie tego komunikatu. Jeśli nie wyrażasz zgody na przechowywanie na Twoim urządzeniu końcowym plików cookies konieczne jest dokonanie zmian w ustawieniach Twojej przeglądarki. Więcej informacji na temat plików cookies i ochrony danych osobowych znajdziesz w Polityce prywatności.