290
124
226
293

Munters w przechowalni win

Munters zapewnia wysokiej jakości warunki w przechowalni win Protos.


Protos to jedna z najważniejszych i najbardziej znanych hiszpańskich winnic, produkująca obecnie około trzech milionów butelek wina rocznie. Winnice wyposażone są w najbardziej zaawansowane rozwiązania technologiczne. Firma Protos jest dumna z szeregu wytwórni w różnych lokalizacjach geograficznych, które różnią się od siebie, ale mają ten sam cel: dążenie do najwyższej jakości.
Protos posiada dwie wytwórnie wina w Peñafiel (Valladolid) oraz Anguix (Burgos), gdzie produkuje się słynne wina klasy Crianza (rok leżakowania) oraz wina przechodzące dłuższe leżakowanie. Przechowywanie takich płynów, jak piwo i wino w piwnicach może wywoływać skraplanie pary na ściankach zbiorników i butelek. Ciągle wilgotne powierzchnie stanowią doskonałe środowisko rozwoju bakterii, co z kolei wyklucza zgodność z przepisami HACCP.
Osuszanie pomieszczenia ze zbiornikami lub piwnicy osiąga się przez obniżenie punktu rosy, co powoduje, że para przestaje się skraplać. Sucha atmosfera sprzyja dobrej kondycji konstrukcji budynków, co redukuje ilość prac konserwacyjnych i sprawia, że etykiety na butelkach pozostają nietknięte. Dodatkowo sucha atmosfera jest zdrowsza i zapewnia bardziej komfortowe warunki pracy.

Podstawowa zasada działania rotora osuszającego Munters jest bardzo prosta: powietrze pompowane jest przez rotor (koło osuszające) a wilgoć z powietrza pochłaniana jest przez higroskopijny żel krzemionkowy. Wychodzące z urządzenia suche powietrze pompowane jest do piwnicy.
W wydzielonej sekcji powietrze reaktywujące jest tłocze przez rotor, w celu usunięcia nagromadzonej wilgoci. Powstające tu wilgotne powietrze (zawierające usuniętą wilgoć) usuwa się na zewnątrz.
System ten działa ,b>bez wykorzystania freonu i bez kompresorów. To po prostu przyjazna środowisku 'magia'...
Unikatowe, opatentowane przez firmę urządzenia PowerPurge oraz EnergyPurge oferują możliwość oszczędzania energii.
Osuszacze Munter dedykowane dla przechowalni win:
- zapobiegają skraplaniu pary
- pozostawiają nietknięte etykiety na powierzchniach butelek
- tworzą bardziej komfortowe środowisko pracy
- zapobiegają rozwojowi bakterii.

Komentarze

W celu poprawienia jakości naszych usług korzystamy z plików cookies. Zgodę możesz udzielić poprzez zamknięcie tego komunikatu. Jeśli nie wyrażasz zgody na przechowywanie na Twoim urządzeniu końcowym plików cookies konieczne jest dokonanie zmian w ustawieniach Twojej przeglądarki. Więcej informacji na temat plików cookies i ochrony danych osobowych znajdziesz w Polityce prywatności.