273
274
276
226

Komory chłodnicze i mroźnicze - zasada działania, budowa i zastosowanie

Komory mroźnicze i chłodnicze to profesjonalne rozwiązania, dedykowane do przechowywania produktów świeżych i mrożonych o określonych wymaganiach temperaturowych. Stosowane w przemyśle spożywczym czy farmaceutycznym, posiadają specjalistyczną konstrukcję gwarantującą skuteczne zachowanie precyzyjnie wyznaczonych parametrów. Jak zbudowana jest komora chłodnicza i mroźnicza, na jakiej zasadzie działa oraz gdzie znajdzie ona zastosowanie?

komora chłodniczaKomory chłodnicze to idealne rozwiązanie dla branży spożywczej, w której ważne jest przechowywanie żywności w odpowiednich warunkach // źródło: www.klimors.pl

Czym są komory chłodnicze i mroźnicze oraz jak działają?

Komora mroźnicza lub chłodnicza to specjalne pomieszczenie, przeznaczone do przechowywania produktów gotowych i półproduktów wymagających ściśle określonej temperatury. Ta zamknięta przestrzeń o dużej izolacyjności cieplnej i paroszczelności ułatwia utrzymanie stałego poziomu ºC, niezależnie od jej lokalizacji czy pojemności. Jej kubatura waha się od 3 do nawet 150 m³, a zakres osiąganych temperatur wynosi od -30 do +15ºC.

Aby możliwe było zachowanie pożądanej temperatury w takim pomieszczeniu, musi ono być wyposażone w odpowiedni agregat chłodniczy, zamocowany na zewnątrz konstrukcji. Jest on połączony z instalacją chłodniczą i parownikiem wewnątrz komory oraz regulatorami temperatury, umożliwiając precyzyjne ustawienie wybranych parametrów. Dobierany na podstawie bilansu zysków ciepła w ciągu doby, a także powierzchni i pojemności pomieszczenia, gwarantuje wydajne i ekonomiczne utrzymanie optymalnej wartości temperatury, przekładającej się na wydłużoną trwałość przechowywanych we wnętrzu produktów.

Budowa komory chłodniczej

Projekt komory chłodniczej opiera się o pionowe i poziome przegrody z atestowanych płyt warstwowych o starannie wyliczonej izolacyjności cieplnej, bazującej na analizie zjawiska przepływu ciepła i wilgoci. Ściany, strop i posadzka mogą być mocowane na stałe bądź posiadać konstrukcję modułową, umożliwiającą rozbudowę pomieszczenia. Zależnie od dokonanych obliczeń, stosowana jest izolacja pod postacią styropianu lub pianki poliuretanowej o odpowiedniej grubości. Materiał, z jakiego zbudowane są komory chłodnicze i mroźnicze charakteryzuje się wysoką wytrzymałością na ściskanie i gnicie, bezwonnością, niską palnością oraz stabilnością chemiczną, jest także łatwy do utrzymania w czystości, pozwalając na zachowanie najwyższych wymogów sanitarnych.

Każde pomieszczenie chłodnicze jest wyposażone w odpowiedni agregat typu monoblok (mocowany na dachu komory) lub split (lokalizowany na zewnątrz budynku), odpowiedzialny za utrzymanie wybranej temperatury. Może ono posiadać również wbudowane oświetlenie, antypoślizgową ryflowaną podłogę, kompletną zabudowę półkową czy kurtynę paskową lub powietrzną, zmniejszającą straty ciepła. W komorach, w których temperatura wynosi poniżej 0ºC, stosowane jest dodatkowe ogrzewanie posadzki oraz zawory ciśnieniowe odpowiedzialne za wyrównywanie ciśnienia pomiędzy pomieszczeniem a jego otoczeniem.

Ważnym elementem komory są także drzwi chłodnicze, obrotowe jedno- i dwuskrzydłowe lub przesuwne o grubości wynoszącej pomiędzy 8 a 12 cm. Są one wykonywane ze stali nierdzewnej, aluminium bądź powlekanej blachy, wypełnionej stosowną izolacją. W ich ramie i progu montowane jest ogrzewanie oraz termostat zabezpieczający przed przegrzaniem. Drzwi mroźnicze i chłodnicze są również wyposażane w tzw. zamknięcie bezpieczeństwa oraz odpowiedni przycisk, który pozwala na zawiadomienie o obecności człowieka we wnętrzu komory lub jej otwarcie od środka.

Rodzaje komór mroźniczych i chłodniczych

Pomieszczenia chłodnicze dzielimy ze względu na rozpiętość panujących w nich temperatur lub ich konstrukcje. Zależnie od utrzymywanego poziomu ºC wyróżniamy:

  • Komory chłodnicze o zakresie od 0 do +10ºC (w tym komory okołozerowe, w których temperatura wynosi pomiędzy -1 a +1ºC).
  • Komory mroźnicze o zakresie od -5 do -25ºC (w tym komory standardowe o temperaturze pomiędzy -18 a -25ºC).
  • Komory mroźnicze głębokiego mrożenia, w których temperatura oscyluje wokół -30ºC.
  • Komory z atmosferą kontrolowaną.

Biorąc pod uwagę konstrukcję pomieszczenia chłodniczego, komory dzielimy na:

  • Montowane u producenta w całości z płyt poliuretanowych.
  • Składane z segmentowych płyt poliuretanowych.
  • Murowane wolnostojące lub wbudowane w obiekty o większej kubaturze.

Cena komory chłodniczej lub mroźniczej zależy w głównej mierze od jej powierzchni i objętości, a także zastosowanych dodatków. Koszt niewielkiego pomieszczenia chłodniczego o pojemności wewnętrznej w granicach 2000 l wynosi około 8000 zł, natomiast większe modele mieszczące ponad 5000 l mogą kosztować około 15 000 zł. Nieco droższe są komory mroźnicze, wymagające bardziej zaawansowanej izolacji cieplnej. W ich przypadku cena małego pomieszczenia o kubaturze 2000 l to około 9000 zł, natomiast większe modele 5000 l będą kosztować około 17 000 zł.

Zastosowanie komór chłodniczych i mroźniczych

Komory chłodnicze i mroźnicze to pomieszczenia o wszechstronnym zastosowaniu, dedykowane dla różnych dziedzin przemysłu. Najczęściej są one używane w sektorze spożywczym – w magazynach i hurtowniach oraz w czasie transportu żywności. Są eksploatowane w hotelach i restauracjach, supermarketach oraz centrach dystrybucyjnych i logistycznych, przechowujących towary wrażliwe. Znajdują zastosowanie również w przemyśle przetwórczym – cukierniach, piekarniach, mleczarniach i masarniach czy sadownictwie.

Prócz sektora spożywczo-przetwórczego, pomieszczenia chłodnicze bywają użytkowane w firmach zajmujących się badaniami technologicznymi i naukowymi czy przemysłem farmaceutycznym. Starannie dopasowane do potrzeb danego przedsiębiorstwa, umożliwiają bezpieczne i wydłużające trwałość przechowywanie próbek i materiałów.

 

Komory chłodnicze i mroźnicze to uniwersalne, starannie zaprojektowane i wykonane pomieszczenia, gwarantujące utrzymanie optymalnej temperatury i wilgotności. Są one dedykowane do wydłużenia świeżości produktów, chroniąc je przed gniciem i utratą pożądanych właściwości. Dzięki temu ułatwiają one utrwalanie, przechowywanie oraz transport wszelkich towarów wymagających ściśle określonych parametrów magazynowania, znajdując zastosowanie w wielu firmach różnych sektorów przemysłu na całym świecie.

Komentarze

W celu poprawienia jakości naszych usług korzystamy z plików cookies. Zgodę możesz udzielić poprzez zamknięcie tego komunikatu. Jeśli nie wyrażasz zgody na przechowywanie na Twoim urządzeniu końcowym plików cookies konieczne jest dokonanie zmian w ustawieniach Twojej przeglądarki. Więcej informacji na temat plików cookies i ochrony danych osobowych znajdziesz w Polityce prywatności.