310
305

DOMOWE I HANDLOWE URZĄDZENIA CHŁODNICZE. PORADNIK

DOMOWE I HANDLOWE URZĄDZENIA CHŁODNICZE. PORADNIK

Tytuł: DOMOWE I HANDLOWE URZĄDZENIA CHŁODNICZE. PORADNIK


Autor: Praca zbiorowa
Wydawca: Wydawnictwa Naukowo - Techniczne
Rok wydania: 2000, wyd. 5
Strony, rysunki, tabele: s. 571
Oprawa: A5, oprawa miękka
ISBN: 83-204-2521-2
Cena: 45,00 zł + koszty wysyłki

ZAMÓWIENIE
W poradniku przedstawiono zasady działania i budowę urządzeń chłodniczych (sprężarkowych i absorpcyjnych), klimatyzacyjnych oraz pomp ciepła, Omówiono stosowane w tych urządzeniach najnowsze i dotychczas używane czynniki chłodnicze, sprężarki, skraplacze, parowniki, skraplacze-parowniki, automatykę i urządzenia regulacyjne oraz aparaturę i instalacje elektryczne.
Podano praktyczne wiadomości dotyczące obsługi tych urządzeń, wykrywania uszkodzeń oraz ich napraw. Przedstawiono również podstawy teoretyczne, niezbędne do zrozumienia procesów występujących i wykorzystywanych w omawianych urządzeniach.
Poradnik jest przeznaczony głównie dla praktyków: inżynierów i techników zajmujących się projektowaniem i wykonawstwem instalacji chłodniczych oraz instalatorów i monterów urządzeń chłodniczych. Będzie również przydatny dla uczniów szkół technicznych i studentów o specjalności chłodniczej, klimatyzacyjnej i spożywczej
Spis treści:
Przedmowa
1. Fizyczne podstawy chłodnictwa
2. Sposoby uzyskiwania obniżonych temperatur
3. Zasady działania chłodziarek sprężarkowych
4. Absorpcyjne urządzenia chłodnicze
5. Czynniki chłodnicze
6. Rurociągi chłodnicze
7. Sprężarki
8. Parowniki i skraplacze małych i średnich urządzeń chłodniczych
9. Uniwersalne wymienniki ciepła
10. Aparatura pomocnicza urządzeń chłodniczych
11. Urządzenia regulujące dopływ czynnika chłodniczego do parowników i ich podział
12. Automatyzacja urządzeń chłodniczych
13. Symbole stosowane na schematach chłodniczych
14. Obieg oleju w urządzeniach chłodniczych
15. Odszranianie parowników
16. Kontrola pracy urządzeń chłodniczych
17. Izolacje zimnochronne
18. Przechowywanie chłodnicze żywności
19. Zamrażanie żywności
20. Klimatyzacja
21. Sprężarkowe pompy ciepła
22. Chłodzenie cieczy
23. Chłodzenie lodem wodnym
24. Meble chłodnicze
25. Transport chłodniczy
26. Materiały stosowane w chłodnictwie
27. Wyposażenie montera chłodniczego niezbędne do przeprowadzania napraw u użytkowników
28. Opis niektórych przyrządów i czynności
29. Instalowanie sprężarkowych urządzeń chłodniczych
30. Obsługa sprężarkowych urządzeń chłodniczych
31. Demontaż urządzenia chłodniczego
32. Obsługa chłodziarek absorpcyjnych
33. Naprawa elementów mebli chłodniczych
34. Naprawa hermetycznych agregatów sprężarkowych
35. Naprawa agregatów absorpcyjnych
36. Wyposażenie elektryczne urządzeń chłodniczych
37. Tablice pomocnicze

Źródło: ''

Komentarze

Piotr

Książka przestarzała jak na obecne czasy. Brak opisu nowych chłodziarki dwuobiegowych tylko stare typy Silesia lub Mińsk. Brak opisu nowoczesnych termostatów najnowszych czynników chłodniczych.

W celu poprawienia jakości naszych usług korzystamy z plików cookies. Zgodę możesz udzielić poprzez zamknięcie tego komunikatu. Jeśli nie wyrażasz zgody na przechowywanie na Twoim urządzeniu końcowym plików cookies konieczne jest dokonanie zmian w ustawieniach Twojej przeglądarki. Więcej informacji na temat plików cookies i ochrony danych osobowych znajdziesz w Polityce prywatności.