316
305

Czyszczenie klimatyzacji w kuchniach i restauracjach – polecane środki do czyszczenia klimatyzacji

Korzystanie z klimatyzatorów i urządzeń chłodniczych w kuchniach, restauracjach, gastronomii itp. wiąże się z dokonywaniem regularnych zabiegów konserwacyjnych, zapewniających ich optymalne funkcjonowanie. Istotnym elementem przeglądów jest czyszczenie i dezynfekcja klimatyzacji i urządzeń chłodniczych. Często musimy uporać się z trudnozmywalnymi osadami jak np. z tytoniu, tłuszczy, oleju i wszelkimi rodzajami brudu. Są to zabrudzenia specyficzne i dużo trudniejsze do usunięcia niż te spotykane w innych miejscach. Szczególnie trudne do utrzymania w czystości są lamele wymienników ciepła, na których zbierają się opary tłuszczy kuchennych. W związku z tym pojawiają się pytania: czym czyścić klimatyzatory? Jaki środek do czyszczenia jest najlepszy? Jak czyścić klimatyzatory w kuchni, restauracji?

Czyszczenie klimatyzacji w kuchniach i restauracjach – polecane środki do czyszczenia klimatyzacji

Środki czyszczące – czym się kierować przy ich wyborze?


Głównym czynnikiem, który decyduje o wyborze odpowiedniego preparatu do czyszczenia jest typ urządzenia (skraplacze, elektroniczne filtry powietrza, pompy ciepła, kanały wentylacyjne, poszczególne elementy urządzeń klimatyzacyjnych i chłodniczych).

Polecane preparaty do czyszczenia


Następnie wybieramy odpowiednie środki czystości. Do najbardziej popularnych należą: COIL-RITE, COIL DISINFECTANT oraz RENEWZ, amerykańskiego producenta Rectorseal. Pierwsze dwa środki są najodpowiedniejsze do stosowania na parownikach – przy czym COIL-RITE skutecznie usunie z nich tłuste zabrudzenia a COIL DISINFECTANT zdezynfekuje. Idealnym środkiem do stosowania na skraplaczach powietrza jest natomiast RENEWZ.



COIL-RITE – czyli czyszczenie i odtłuszczanie parowników


Środkiem służącym do czyszczenia i odtłuszczania urządzeń chłodniczych i klimatyzacyjnych, tj. parowniki, skraplacze, filtry powietrza, elementy dystrybucji powietrza, jest preparat COIL-RITE.

Specyfik ten należy do grupy preparatów bezkwasowych oraz wykazujących niski poziom pienienia. Jest odpowiedni do czyszczenia zabrudzeń z tłuszczy, oleju oraz okopceń osiadających na lamelach wymienników ciepła. Przeznaczony jest w szczególności do stosowania wewnątrz pomieszczeń. Dzięki bezkwasowej recepturze jest preparatem bezpiecznym dla stali nierdzewnej, powierzchni metalowych, aluminium oraz miedzi.

Środek do czyszczenia COIL-RITE zapewnia doskonałą czystość urządzeń klimatyzacyjnych i chłodniczych, dzięki czemu pozwala na przywrócenie pierwotnej wydajności urządzeń, obniżając przy tym koszty eksploatacji.

Preparat występuje w formie koncentratu. Przeznaczony jest do rozcieńczania w zależności od stopnia zabrudzenia, umożliwiając uzyskanie nawet 42 litrów płynu z 1 butli 3,8 l.

Podobnym w działaniu preparatem jest środek do czyszczenia FOAM-A-COIL, który dostępny jest nie tylko w postaci koncentratu ale również w aerozolu. Jest to dobre rozwiązanie dla tych, którzy ze względu na wielkość czyszczonych powierzchni nie potrzebują dużego opakowania.

Preparat do czyszczenia COIL-RITE nie powoduje korozji powierzchni, na których jest stosowany. Dedykowany jest do oczyszczania przy użyciu niskiego ciśnienia. Ponadto po oczyszczeniu parowników, COIL-RITE nie wymaga spłukiwania, co przyspiesza uzyskanie satysfakcjonującego rezultatu w postaci czystego urządzenia.

COIL-RITE




COIL DISINFECTANT – przede wszystkim dezynfekcja


COIL DISINFECTANT jest uniwersalnym środkiem dezynfekującym, czyszczącym oraz odświeżającym powietrze. Eliminuje bakterie chorobotwórcze, grzyby oraz pleśń. W jednym kroku czyści i dezynfekuje powierzchnie, usuwając tym samym źródło nieprzyjemnego zapachu.

Restauracje nie są wyjątkiem w kwestii konieczności dezynfekcji parowników. Dlatego poza dokładnym wyczyszczeniem konieczne jest ich odkażenie – do czego idealnie nadaje się COIL DISINFECTANT. Wprawdzie, poza dezynfekowaniem, środek ten także czyści, ale w przypadku silnych i trudnych do usunięcia zabrudzeń typowych dla restauracji jego właściwości czyszczące mogą okazać się niewystarczające. W takich przypadkach warto zatem przed przystąpieniem do dezynfekcji za pomocą COIL DISINFECTANT, usunąć tłuste zabrudzenia parowników przy użyciu – opisanego wyżej – preparatu COIL- RITE.

Środek do czyszczenia COIL DISINFECTANT posiada Pozwolenie Ministra Zdrowia , tj. zarejestrowany jest jako produkt biobójczy. Stanowi to zarówno gwarancję bezpieczeństwa ich użycia, jak również skuteczności – wydanie pozwolenia wymaga bowiem potwierdzenia właściwości dezynfekujących danego preparatu specjalistycznymi badaniami mikrobiologicznymi.

Preparat dezynfekuje powierzchnie, eliminując m.in. bakterie Legionella pneumophila, Staphylococcus Aureus, Pseudomonas Aeruginosa, Escherichia Coli, Enterococcus Hirae, oraz grzyby Aspergillus Niger i Candida Albicans. Są to drobnoustroje najczęściej występujące w instalacjach klimatyzacyjnych. Brak dezynfekcji urządzeń może w rezultacie doprowadzić do pojawienia się wielu dolegliwości, tj. zawroty głowy, przemęczenie, omdlenia, itp. a w najgorszym przypadku nawet do zachorowania na śmiertelnie groźną „chorobę Legionistów”.

COIL DISINFECTANT ma bardzo szerokie zastosowanie. Jest jednym z niewielu środków o potrójnym działaniu doskonale nadającym się do oczyszczania parowników i innych wymienników ciepła, tac ociekowych klimatyzatorów, pomp ciepła, kanałów wentylacyjnych, urządzeń filtrujących powietrze ale także wszelkich innych, nieporowatych powierzchni. Może być używany do dezynfekcji i czyszczenia powierzchni mających kontakt z żywnością.

Producent oferuje nam preparat w postaci gotowego do użycia płynu do dezynfekcji i czyszczenia, w butelkach o pojemności 5 l oraz 1 l.

Preparat jest bardzo prosty w użyciu. Jest to doskonała propozycja dla tych, którzy chcą szybko zdezynfekować i oczyścić parowniki klimatyzatorów lub inne powierzchnie przy niedużym nakładzie finansowym.

Coil Disinfectant

Preparaty Coil-Rite oraz Coil Disinfectant mogą skutecznie i kompleksowo wyczyścić klimatyzację w placówkach gastronomicznych. Na pewno doskonale sprawdzą się przy czyszczeniu i dezynfekcji parowników i innych elementów urządzeń umieszczonych w pomieszczeniach.

Czasem jednak ten zestaw produktów może nie wystarczyć do skutecznego oczyszczenia - znajdujących się na zewnątrz - skraplaczy. Z racji swojego umiejscowienia są one często narażone na silniejsze zabrudzenia. W takich przypadkach szybszym i łatwiejszym sposobem na oczyszczenie urządzenia okaże się zastosowanie – bardzo popularnego – preparatu RENEWZ.





RENEWZ – czyli usuwamy bardzo silne zabrudzenia

RENEWZ to najsilniejszy bezkwasowy środek do oczyszczania, odtłuszczania oraz rozjaśniania skraplaczy urządzeń klimatyzacyjnych oraz chłodniczych.

Do jego atutów należy fakt, że jest bezkwasowym, pianowym preparatem o bardzo silnym działaniu, dzięki czemu eliminuje trudnozmywalne osady tłuszczowe, które zanieczyszczają lamele skraplaczy. RENEWZ doskonale nadaje się do kuchni i innych lokali gastronomicznych.

Działająca powierzchniowo aktywna piana dociera do trudno dostępnych miejsc, rozpuszczając i obluzowując ciężki do usunięcia tłuszcz, brud oraz smary. W rezultacie do usunięcia rozpuszczonych i wypchniętych zabrudzeń wystarczy spłukanie czyszczonych lameli wodą. Przy niskim nakładzie pracy oraz niewygórowanej cenie preparatu wybrane miejsce pozostaje jasne, lśniące oraz gruntowanie wyczyszczone z warstwy, która stanowiła izolację cieplną. Owocnie zakończone czyszczenie klimatyzacji ma istotny wpływ na wydajność urządzeń oraz długość ich przyszłej eksploatacji.

Środek czyszczący RENEWZ występuje w dwóch postaciach. Wybrać można preparat w postaci koncentratu, który przy zastosowaniu odpowiednich proporcji rozcieńczania jest bardzo ekonomiczny – z 1 butelki 3,8l pozwala uzyskać nawet 38 litrów gotowego środka. Koncentrat RENEWZ można rozcieńczać adekwatnie do stopnia zabrudzenia. Przeznaczony jest do oczyszczania powierzchni przy użyciu spryskiwaczy niskociśnieniowych.

Preparat do czyszczenia RENEWZ sprzedawany jest również w postaci – gotowego do użycia – aerozolu o poj. 0,41l. Ta forma produktu najlepiej sprawdza się przy oczyszczaniu małych urządzeń.

Atutem produktu jest fakt, że nie reaguje on z miedzią, aluminium oraz stalą nierdzewną. A dzięki zawartemu w składzie inhibitorowi zapobiega powstawaniu korozji. Posiada też atest Państwowego Zakładu Higieny.

Podsumowując, popularne na rynku środki do czyszczenia RENEWZ to doskonałe rozwiązanie dla walki z wyjątkowo silnym brudem, charakterystycznym dla lokali gastronomicznych.

RENEWZ




Reasumując, można otwarcie stwierdzić, że jednym z najważniejszych czynników utrzymujących urządzenie na odpowiednim poziomie wydajności oraz wydłużającym jego czas eksploatacji jest odpowiednia konserwacja oraz regularny przegląd. Stąd też bardzo istotne jest dokonanie odpowiedniego wyboru, jakie środki do czyszczenia są właściwe dla zaplanowanych działań.

Proponowanymi środkami do czyszczenia zatłuszczonych wymienników w restauracjach jest „zestaw” COIL-RITE + COIL DISINFECTANT. Natomiast w przypadku, gdy skraplacz jest silnie zabrudzony warto zastosować dodatkowo preparat RENEWZ.







Źródło: Wigmors

Komentarze

W celu poprawienia jakości naszych usług korzystamy z plików cookies. Zgodę możesz udzielić poprzez zamknięcie tego komunikatu. Jeśli nie wyrażasz zgody na przechowywanie na Twoim urządzeniu końcowym plików cookies konieczne jest dokonanie zmian w ustawieniach Twojej przeglądarki. Więcej informacji na temat plików cookies i ochrony danych osobowych znajdziesz w Polityce prywatności.