AURA w Białymstoku
Restauracja Bicardi pierwszych lokalem w Białymstoku wyróżnionym za dobrą jakość powietrza
Białystok, 4 kwietnia 2002 r. - Restauracja Bicardi położona w centrum Białegostoku przy skrzyżowaniu Sienkiewicza i Jurowieckiej została wyróżniona certyfikatem lokalu z dobrą atmosferą. Oznacza to, że właściciele lokalu zapewniają swoim gościom wysoką jakość powietrza. Wyróżnienie jest przyznawane od kilku miesięcy przez pięć stowarzyszeń z branży gastronomicznej i instalatorskiej, prowadzących program "AURA - lokal z dobrą atmosferą".
Lokal, w którym jednocześnie może przebywać 38 osób na parterze i 22 osoby na antresoli rozpoczął działalność od imprezy sylwestrowej 2001/2002. „Wentylacja wytrzymała wtedy obecność wielu palaczy” - mówi Cezary Łapiński, współwłaściciel lokalu. Zamontowana w Bicardi centrala wentylacyjna gdyńskiego Klimoru jest w stanie nawiać 2600 m³ świeżego powietrza na godzinę, co daje ponad 40 m³ na osobę, o ponad 10 m3 więcej niż wynoszą minimalne wymagania programu "AURA - lokal z dobrą atmosferą".
Budując wentylację, właściciele restauracji mieli ułatwione zadanie, ponieważ przejęli ją
w budynku w stanie surowym. Instalacja urządzeń i kanałów trwała półtora miesiąca. Łączny koszt inwestycji wyniósł 70 tys. zł, z czego 10 tys. zł to były koszty robocizny, a pozostałe - koszty urządzeń. Kanały wentylacyjne są niewidoczne dla gości, dzięki temu, że ukryto je pod sufitem podwieszanym.
Goście restauracji mogą spróbować dań tradycyjnej kuchni polskiej. Charakterystyczne dla Bicardi jest przyrządzanie potraw zdrową metodą AMC - smażenie bez tłuszczu i gotowanie bez wody. Dzięki temu jedzenie jest mniej kaloryczne i zachowuje wartości odżywcze. Najtańszy zestaw obiadowy można kupić już za 8 zł i właśnie w porze obiadowej przychodzi najwięcej gości.
Celem programu "AURA - lokal z dobrą atmosferą" jest promocja świeżego powietrza w lokalach gastronomicznych oraz pomoc restauratorom w budowie i modernizacji wentylacji. Programowi patronuje pięć stowarzyszeń z branży gastronomicznej i instalatorskiej: Polska Izba Gospodarcza Restauratorów i Hotelarzy, Wielkopolska Izba Gastronomii, Polskie Zrzeszenie Hoteli, Polska Korporacja Techniki Sanitarnej Grzewczej Gazowej i Klimatyzacji oraz Polskie Zrzeszenie Inżynierów i Techników Sanitarnych. Partnerem programu jest wortal internetowy www.wentylacja.com.pl.
Restauratorzy i hotelarze zainteresowani skorzystaniem z pomocy programu "AURA - lokal z dobrą atmosferą" uzyskują dostęp do projektantów oraz firm współpracujących z programem: Halton, Trane Polska, VBW Clima Engineering, Ventra Clima, VTS Clima i Wolf - Technika Grzewcza. Sprzęt wentylacyjny kupowany w ramach programu jest od 7 do 20% tańszy od cen katalogowych. Lokale, które już dziś posiadają dobre systemy wentylacyjne mogą ubiegać się o certyfikat programu "AURA - lokal z dobrą atmosferą" i specjalne oznakowanie.
Dodatkowych informacji udziela:
Andrzej Godewski, Gravis PR
tel. (22) 552 70 86, 0605 439 458
fax (22) 828 83 20
e-mail: andrzej_godewski@wunderman.com
internet: www.aura.wentylacja.com.pl