273
274
226
276
Strefa ekspertów HVACR

Odzysk ciepła z okapów kuchennych

Witam
Poddaje pod dyskusję problem odzysku ciepła z okapów kuchennych wyposażonych oczywiście w odolejacze (ok 4000m3/h) w kuchni działającej (okapy również) 14 h/doba. Czy ktokolwiek wykonywała podobną instalację? W jaki sposób filtrować powietrze tak by nie zatkać wymiennika?
Jednym z rozwiązań jakie przychodzą mi do glowy jest system z wymiennikiem glikolowym. Plusy tego rozwiązania to niewątpliwie możliwość wykonania by-passa na wywiewie dla lata, tak aby nie przepuszczać wywiewanego powietrza w lecie przez wymiennik (nie pracujący, stawiający opory) oraz przez filtr, który z pewnością czesto (jak?) będzie wymieniany. W przypadku wymiennika glikolowego np. zamontowanego na kanale można go przykładowo w okresie letnim wymątować w celu przeczyszczenia (8-rzędowy wymiennik). Pytanie tylko czy gra warta świeczki, czy częste wymieniani filtrów i problemy z zatykaniem wymiennika nie spowodują takich uciążliwości i kosztów, co spowoduje że system ten nie bedzieopłacalny. Przedstawiłem swoje poglądy na ten temat, podkreślając że nie mam w tej kwestii doświaczenia.
Proszę o wypowiedzi.
Pozdrawiam!

Z drugiej strony zastanawiające jest fakt iż wiodący producenci okpaów (np. halton itp.) kierują swe działania do okapów z nawiewem powietrza (np. 70% zewnętrznego powodującego indukcję + 30 % obrobionego do temp. np. 20C) Być może to rozwiącanie jest lepsze gdyż nie wystpuje problem z oczyszczeniem powietrza wywiewanego?
Proszę o opinie

Odzysk ciepła z okapów jest możliwy pod warunkami wysokiej jakości filtracji w okapach, tzn. zastosowania filtrów cyklonowych w okapach + zastosowania wiązki wychwytującej (ale nie nawiewu indukcyjnego) + zastosowanie filtrów UV w okapie.
Takie okapy są np. w restauracjach w Złotych Tarasach.
Opis okapów jest na stronie wentylacji
http://www.wentylacja.com.pl/technologie/technologie.asp?id=4932
pozdrawiam
Krzysztof

kolego Krzysztofie:
napisz coś więcej o "wiązce wychwytującej" oraz o efektach działania (filtracji ????) lamp UV bo to naprawdę zaczyna być interesujące.

Odzysk ciepła z okapów jest możliwy pod warunkami wysokiej jakości filtracji w okapach,... .Opis okapów jest na stronie wentylacji
http://www.wentylacja.com.pl/technologie/technologie.asp?id=4932
Krzysztof
Krzysztofie, jestem projektantem, często projektuję okapy nad kuchnią. Z jednej strony inwestor chce mieć układ ekonomiczny a z drugiej strony każe mi zapłacić za wymiennik do odzysku jak mu zabije się tłuszczem. Dlatego chciałbym abyś doradził mi w paru kwestiach jeśli potrafisz.
1. Jaki jest rozkład, albo lepiej: jaki może być rozkład wielkości cząstek w powietrzu wywiewanym. Inny pewnie jest dla smażenia a inny dla gotowania flaków. I ile może ich być w g/h ?
2. W artykule jest napisane że 7% cząstek o wielkości 5-10 mikronów nie jest wychwytywane, cyklony lepiej separują cząstki większe ale ile ich zostaje?, a co z cząstkami mniejszymi ?
3. Największą niewiadomą jest skuteczność usuwania tłuszczów poprzez promieniowanie UV. Z pewnością opisany w artykule proces zachodzi, ale nie sądzą żeby skuteczność była 100%. Zresztą w artykule nie ma żadnych konkretnych liczb. Czy znasz jakąś przybliżona wartość skuteczności tego procesu?
4. Jakiej klasy filtr muszę zastosować przed wymiennikiem aby wychwycić pozostałe cząstki tłuszczu i jak często taki filtr będę musiał wymieniać (przy prędkości w centrali 2m/s). Filtry tkaninowe "mokre" od tłuszczów szybko zwiększają opór).
5. Czy firma Halton napisze mi papier że gwarantuje 100% skuteczność filtracji ? Skuteczność 99,9% mnie nie satysfakcjonuje, bo jak mi się zapcha to powiedzą, że to co przeszło to jest to 0,1%, a jak będzie dużo tłuszczu w g/h to i te 0,1% też może być dużo.
Pozdrawiam i liczę na szybką i wyczerpującą odpowiedź
PS.
Jednego zdania w artykule nie zrozumiałem:
"W przestrzeniach, gdzie mamy do czynienia z parą, występują również zyski pary w postaci ciepła utajonego."

Najprawdopodobniej chodzi tu :
"Jednego zdania w artykule nie zrozumiałem:
"W przestrzeniach, gdzie mamy do czynienia z parą, występują również zyski pary w postaci ciepła utajonego." "
o ciepło przemiany ( skraplająca się para wodna oddaje sporo ciepła )

W celu poprawienia jakości naszych usług korzystamy z plików cookies. Zgodę możesz udzielić poprzez zamknięcie tego komunikatu. Jeśli nie wyrażasz zgody na przechowywanie na Twoim urządzeniu końcowym plików cookies konieczne jest dokonanie zmian w ustawieniach Twojej przeglądarki. Więcej informacji na temat plików cookies i ochrony danych osobowych znajdziesz w Polityce prywatności.