Piec do pizzy opalany drewnem - kwestia wentylacji i zapachu 

Dodaj zdjęcia

Dodaj załączniki

Post, na który odpowiadasz

Dzień dobry! Zwracam się do szanownych forumowiczów, którzy mają bądź mieli do czynienia z piecami opalanymi drewnem, jak wygląda kwestia emisji zapachu spalanego drewna. Czy jest to coś bardzo uciążliwego, czy da się to zminimalizować tak, by można było normalnie żyć w pobliżu lokalu z takim piecem. Pytam, dlatego że wynajmuję lokal użytkowy na potrzeby restauracji i najemca wystąpił do mnie z pytaniem, czy mógłby zainstalować taki piec opalany drewnem do pizzy. Lokal mieści się dosłownie kilka metrów od mojego domu, a sam piec miałby stanąc ok. 3-4m. od okien domu. Najemca zarzeka się, że smrodu spalanego drewna nie będzie, że komin zaopatrzony jest w filtry i tylko na krótko po rozpaleniu pieca będzie czuć zapach palonego drewna, a jak już się dobrze rozpali i nagrzeje, to przez dalszy czas użytkowania zapachu nie będzie. Będę niezwykle wdzięczy, jeśli ktoś, kto ma pojęcie o takich rzeczach, przedstawi mi, jak wygląda kwestia zapachu wydobywającego się z takiego pieca. Serdecznie pozdrawiam i dziękuję z góry na odpowiedzi.