Rozwiń nawigację
Strefa marek
Zaloguj się
Reklama
Firmy
Producent
Dystrybutor
Instalator
Serwis
Projektant
Hurtownia
News
Wydarzenia
Katalogi i cenniki
Ogłoszenia
Kupno
Sprzedaż
Wynajem
Stany magazynowe
Praca
Forum
Dodaj
Firmę
Ogłoszenie
Ofertę pracy
Strona główna
Problemy techniczne
Dlaczego mam wsteczny ciąg w kratce po właczeniu okapu?
Dodawanie odpowiedzi
Dodawanie odpowiedzi
Dodaj zdjęcia
Błędny format pliku
Dodaj załączniki
Błędny format pliku
Post, na który odpowiadasz
Czy okap musi być podłączony do innego przewodu wentylacyjnego niż kratka podsufitowa wyciągająca powietrze z kuchni? U mnie w kuchni jest dwa w jednym, czyli kratka na tym samym kominie co okap. Dodam, że mam kuchenkę gazową. Nie posiadam nawiewników okiennych. Ale mam jeszcze jeden problem. Mieszkam w przedwojennej kamienicy. Komin wentylacyjny kuchenny jest jedynym w całym pionie (dlatego brak możliwości rozdzielenia okapu i kratki). Mieszkanie jest na parterze i komin o długości ok. 15 m. "zbiera" po drodze powietrze z pozostałych lokali znajdujących się nade mną. Z ciekawostek dodam również, że jest to jedyny komin wentylacyjny w moim mieszkaniu. Do kuchni przylega ubikacja - poprzedni własciciel zaadoptował spiżarkę. Kubatura ubikacji - 5m3, kubatura kuchni - 25m3. W ubikacji jest wybity otwór wentylacyjny i umieszczono w nim wentylator o mocy 100m3/h . Na zewnątrz jest pionowa rura o przekroju 100mm i długości poniżej wentylatora 1m a powyżej 3m. W drzwiach między kuchnią a ubikacją są otwory wentylacyjne. Problem polega na tym, że wentylator w ubikacji nie daje rady wyciągać powietrza na zewnątrz. To znaczy - wyciąga, ale bardzo słabo i wiekszość zapachów przedostaje się do kuchni. Ponadto, kiedy jest wyłączony - powietrze nawiewane jest z zewnątrz do środka ubikacji i przez otwory w drzwiach - do kuchni. Podejrzewam, ze przewód wentylacyjny w kuchni dominuje nad tym z ubikacji. Podobnie jest z łazienką. Mieści się kilka metrów od kuchni, oddziela je przedpokój, a mimo to wentylator nie wyciąga powietrza (robiłem próby dymne). Co w takim wypadku robić? Czy można poprowadzić przewody wentylacyjne z tych pomieszczeń i podłączyć je do tego jednego, wspólnego przewodu wentylacyjnego w kuchni? Czy wtedy powietrze wyciągane z ubikacji i łazienki nie będzie wtłaczane do kuchni? Jak ewentualnie inaczej rozwiązać problemy z wentylacją tych pomieszczeń?
Temat:
Nick:
Treść
[quote]Czy okap musi być podłączony do innego przewodu wentylacyjnego niż kratka podsufitowa wyciągająca powietrze z kuchni? U mnie w kuchni jest dwa w jednym, czyli kratka na tym samym kominie co okap. Dodam, że mam kuchenkę gazową. Nie posiadam nawiewników okiennych. Ale mam jeszcze jeden problem. Mieszkam w przedwojennej kamienicy. Komin wentylacyjny kuchenny jest jedynym w całym pionie (dlatego brak możliwości rozdzielenia okapu i kratki). Mieszkanie jest na parterze i komin o długości ok. 15 m. "zbiera" po drodze powietrze z pozostałych lokali znajdujących się nade mną. Z ciekawostek dodam również, że jest to jedyny komin wentylacyjny w moim mieszkaniu. Do kuchni przylega ubikacja - poprzedni własciciel zaadoptował spiżarkę. Kubatura ubikacji - 5m3, kubatura kuchni - 25m3. W ubikacji jest wybity otwór wentylacyjny i umieszczono w nim wentylator o mocy 100m3/h . Na zewnątrz jest pionowa rura o przekroju 100mm i długości poniżej wentylatora 1m a powyżej 3m. W drzwiach między kuchnią a ubikacją są otwory wentylacyjne. Problem polega na tym, że wentylator w ubikacji nie daje rady wyciągać powietrza na zewnątrz. To znaczy - wyciąga, ale bardzo słabo i wiekszość zapachów przedostaje się do kuchni. Ponadto, kiedy jest wyłączony - powietrze nawiewane jest z zewnątrz do środka ubikacji i przez otwory w drzwiach - do kuchni. Podejrzewam, ze przewód wentylacyjny w kuchni dominuje nad tym z ubikacji. Podobnie jest z łazienką. Mieści się kilka metrów od kuchni, oddziela je przedpokój, a mimo to wentylator nie wyciąga powietrza (robiłem próby dymne). Co w takim wypadku robić? Czy można poprowadzić przewody wentylacyjne z tych pomieszczeń i podłączyć je do tego jednego, wspólnego przewodu wentylacyjnego w kuchni? Czy wtedy powietrze wyciągane z ubikacji i łazienki nie będzie wtłaczane do kuchni? Jak ewentualnie inaczej rozwiązać problemy z wentylacją tych pomieszczeń? [/quote]
Dodaj
Zapisz się do Newslettera za darmo!
Close
Close