Serdecznie witam na forum...
Szanowni Państwo, mam do Was kilka pytań, w jak sposób należy traktować odprowadzenie na zewnątrz budynku par (może i zużytego powietrza, ale to sami oceńcie) z:
- punktu gastronomicznego z grilla elektrycznego (dużej mocy ok 27kW) wykonane w formie instalacji wyciągowej tj. okap podłączony giętkimi rurami AL do wentylatora dachowego wyciągowego ??
- punktu gastronomicznego z garownika elektrycznego wykonane w formie instalacji wyciągowej tj. okap będący integralną częścią garownika podłączony giętkimi rurami AL do stalowego pionowego przewodu zakończonego pionowym "kominem" ze stali szlachetnej o wysokości ok. 1,5m powyżej dachu??
- punktu produkcyjnego z wędzarni chemicznej (elektryczna na płyn wędzarniczy bez procesu spalania) gdzie komora wędzarnicza jest zakończona od góry przepustnicą powietrza i wentylatorem wymuszającym przepływ odprowadzanych par przez instalację "kominową" wykonaną ze stali szlachetnej zakończona "kominem" wypuszczonym o ok. 1,5m powyżej powierzchni dachu.

Czy są to kominy czy fragmenty instalacji wentylacyjnej technologicznej wykonanej w formie komina a tym samym czy konieczne są przeglądy kominiarskie, czy i jak często należy przeprowadzać czyszczenie powyższych instalacji - co miesiąc traktując powyższe instalacje jako "przewody dymowe i spalinowe od palenisk zakładów zbiorowego żywienia i usług gastronomicznych" (-tak twierdzi PSP dodam)??