Ferrero może być najbardziej znane z opakowanych w złotą folię czekoladowych kreacji, ale ten globalny producent słodyczy ustanawia „złote standardy” w swojej branży, wprowadzając w zakładzie produkcyjnym w Belsku przyjazne dla środowiska i energooszczędne systemy. Ostatnie usprawnienia energetyczne zrealizowane w ośmiu obiektach na terenie zakładu zostały opracowane zgodnie z globalnymi zobowiązaniami firmy w dziedzinie zrównoważonego rozwoju i stanowią istotny krok na drodze Ferrero do tworzenia wysokowydajnych budynków. Trane, wiodący światowy dostawca systemów i usług komfortu pomieszczeń, będący jednocześnie marką firmy Ingersoll Rand, przyznaje Ferrero Polska nagrodę „Energy Efficiency Leader Award”.

Zakład Produkcyjny Ferrero w Belsku Zwiększa Wydajność Energetyczną i Operacyjną

Długoterminowe Zaangażowanie w Zrównoważony Rozwój

Efektywne rozwiązania zastosowane w zakładzie w Belsku są przemyślane zarówno pod kątem środowiskowym, jak i finansowym, a ponadto ilustrują wagę, jaką Ferrero przywiązuje do kwestii wydajności energetycznej i operacyjnej oraz zrównoważonego rozwoju.

Usprawnienia w zakładzie w Belsku to krok do osiągnięcia europejskich celów w zakresie zrównoważonego rozwoju, które zostały ustalone przez władze spółki. Zarząd Ferrero przewiduje, że do 2020 r. spełnione zostaną następujące cele w obszarze energii i zrównoważonego rozwoju:

· Pozyskiwanie 30 procent energii ze źródeł odnawialnych

· Zmniejszenie emisji CO2 o 40 procent, a zużycia wody o 20 procent

· Wytwarzanie 100 procent energii elektrycznej w elektrowniach kogeneracyjnych lub ze źródeł odnawialnych



Ferrero Wprowadza Zrównoważone i Wydajne Energetycznie Rozwiązania



Ferrero Polska realizuje globalne cele w zakresie zrównoważonego rozwoju w ramach nowego projektu budowlanego, którego realizacja we współpracy z Trane rozpoczęła się w 2001 r. Od tego czasu spółka Ferrero Polska wykonała w obrębie ośmiu głównych budynków ponad 20 projektów, których celem było stworzenie przyjaznego dla środowiska, wydajnego energetycznie i operacyjnie oraz komfortowego otoczenia.

Hala Produkcyjna Numer 3

Ferrero Polska zainstalowało całkowicie zintegrowany system chłodzenia pozwalający na precyzyjne sterowanie warunkami otoczenia, które mają kluczowe znaczenie dla procesu produkcji w tym obiekcie o powierzchni 12 000 metrów kwadratowych.



Zastosowany system jest o ponad 40 procent bardziej energooszczędny w porównaniu do tradycyjnego rozwiązania i pozwala na roczne oszczędności sięgające 130 000 Euro. Umożliwia utrzymanie wewnątrz hali temperatury 18 stopni Celsjusza oraz wilgotności na poziomie 55–60 procent.

W ramach systemu wykorzystano centrale wentylacyjne z funkcją free-coolingu, technologię zmiennych przepływów, chłodzone wodą agregaty wody lodowej oraz wieże chłodnicze. Całość zarządzana jest przez system automatyki, który gwarantuje optymalizację energetyczną i operacyjną całego systemu.

Magazyn Surowców

W tym należącym do Ferrero Polska obiekcie o powierzchni 1500 metrów kwadratowych istniała konieczność zainstalowania innowacyjnego systemu chłodzenia pozwalającego na efektywne, wydajne i precyzyjne sterowanie temperaturą oraz wilgotnością na całej przestrzeni budynku.



Ferrero Polska zastosowało zintegrowany system chłodzenia, najnowsze dysze wentylacyjne dalekiego zasięgu współpracujące z centralami wentylacyjnymi oraz specjalne wentylatory przeciągowe. To innowacyjne rozwiązanie pozwala Ferrero Polska na wykorzystanie całej powierzchni magazynowej obiektu oraz na precyzyjne sterowanie temperaturą wymaganą w jego obrębie.



Powierzchnia Biurowa

Wysokowydajny system ogrzewania, wentylacji i klimatyzacji (HVAC) zapewnia komfortowe środowisko pracy, spełniając standardy typowe dla budynków biurowych klasy A+. System oparto na klimakonwektorach wykorzystujących technologię zmiennych przepływów, wyposażonych w sterowniki cyfrowe serii ZN, które poprawiają komfort akustyczny i termiczny, pozwalając jednocześnie na zredukowanie kosztów energii o 20 procent w porównaniu do standardowych klimakonwektorów. System automatyki budynków Tracer Summit™ umożliwia zdalne i scentralizowane sterowanie warunkami panującymi w obiekcie.




Wszystkie zastosowane w zakładzie systemy HVAC są w pełni zintegrowane z systemami automatyki i zarządzania budynkiem, co pozwala firmie Ferrero na równoczesną optymalizację każdej jednostki pod kątem maksymalnego komfortu i efektywności, a także maksymalnych poziomów wydajności operacyjnej i energetycznej.

Rozwiązania Trane Wspierają Ferrero w Tworzeniu Wysokowydajnych Budynków

Zrealizowane projekty to istotny krok na drodze do tworzenia wysokowydajnych budynków, które są bezpieczne, komfortowe i wydajne. Spełniają one określone normy dotyczące zużycia energii i wody, niezawodności systemu i bezawaryjnego czasu działania, zgodności z zasadami ochrony środowiska oraz wygody i bezpieczeństwa użytkowników.

Wysokowydajne budynki ułatwiają właścicielom i użytkownikom realizację ich celów biznesowych dzięki wykorzystaniu standardów projektowych i operacyjnych, które są tworzone, oceniane i nieustannie aktualizowane z myślą o uzyskaniu pożądanych wyników w wyznaczonych ramach.


Eksperci Trane są gotowi do dyskusji z Państwem na temat wysokowydajnych rozwiązań dla budynków, które zwiększają wydajność i zmniejszają koszty operacyjne zakładów produkcyjnych z branży spożywczej i innych.



Kontakt:
Michał Karkoszka, +48 22 642 82 77 karkoszka@east-side-consulting.pl
Joan Schimml, +1 651 260 4983 joan.schimml@trane.com

Źródło: Trane Polska / EAST SIDE Consulting GmbH