Halton, niekwestionowany lider w technologii wentylacji kuchennej, oferuje produkty, który znacznie przekraczają wymogi obecnych standardów energetycznych zarówno dla komercyjnych jak i tradycyjnych kuchni. Halton jest zorientowany na optymalizację zużycia energii w systemie HVAC. Jednocześnie stosowane rozwiązania, pozwalają na dostarczenie do pomieszczenia powietrza dobrej jakości.




Integracja produktów firmy Halton z systemem HVAC zaowocowała synergią dla osiągnięcia maksymalnej wydajności energetycznej oraz wewnętrznej jakości środowiska w budynku. Ubiegając się o certyfikację zgodną ze standardem 90.1 ASHRAE lub o certyfikację LEED, parametry produktów Haltona wypełniły lub znacznie przekroczyły stawiane wymagania.
Przy certyfikacji LEED pod uwagę brane są dwa spośród sześciu kategorii punktacji systemu LEED: Energy and Atmosphere (EA), oraz Indoor Enviromental Quality (EQ). Zastosowanie technologii Haltona w profesjonalnej kuchnii może mieć ogromny wkład uzyskanie certyfikatu LEED dla budynku. Do technologii mogących mieć pozytywny wpływ na efektywność energetyczną budynku należą: technologia wiązki wychwytującej Capture Jet, MARVEL, Demand Control Ventilation oraz wentylacja wyporowa. Inne rozwiązania firmy Halton przeznaczone dla komercyjnych i publicznych budynków mogą również przyczynić się do przyznania Waszym projektom certyfikatu LEED.