Firma Munters to od niemal 50 lat światowy lider w osuszaniu powietrza. Dzięki wielu zrealizowanym projektom na całym świecie Munters uważany jest przez specjalistów za eksperta w tej dziedzinie. Chcielibyśmy przedstawić Państwu nasze doświadczenia w zastosowaniu osuszaczy w przemyśle spożywczym wszędzie tam, gdzie występują niskie temperatury.

Sorpcyjne osuszanie powietrza jest najlepszym sposobem w zapobieganiu przenikania wilgotnego powietrza do maszyn produkcyjnych, chłodni, zamrażalni i magazynów. Pomysł Munters’a polega na tym, że likwiduje przyczynę problemu, tzn. usuwa wilgoć z powietrza zanim dotrze ona do pomieszczeń. W przeciwnym przypadku wilgoć ta zamarzałaby tworząc lód.
Rozmrażanie zamrażalni osiem razy dziennie oraz zamykanie co czwarty tydzień całego składu wyrobów mrożonych w celu usunięcia skorupy lodowej – to zabiegi bardzo kosztowne. U producenta artykułów spożywczych Anglo Dutch Meats (ADM) z Wielkiej Brytanii firma Munters rozwiązała ten problem.




PRZED
PO

Nasze urządzenia w firmie ADM osuszają powietrze przy wejściu do magazynu wyrobów mrożonych. Problem polegał poprzednio na tym, że powietrze przedostawało się do magazynu przy każdym otwarciu drzwi. Powodowało to oblodzenie przy głównym wejściu. Wcześniej konieczne było rozmrażanie parownika zamrażalni osiem razy dziennie, a ponadto ze względu na obfite oblodzenie należało zamykać magazyn wyrobów mrożonych co cztery tygodnie.
Podobny przykładem jest sieć handlowa DIA, wchodząca w skład francuskiej grupy Carrefour. Ich problemem były bardzo śliskie podłogi.
Ponadto ze względu na oblodzenie trudno było utrzymać chłodnię w czystości oraz wykonywać w nim konserwację urządzeń. Po zainstalowaniu osuszaczy Munters’a wyniki wszystkim zaimponowały. Cały lód na podłogach, drzwiach, ścianach i na suficie znikł całkowicie. Wyeliminowało to ryzyko poślizgnięcia się ludzi i wózków transportowych, a jednocześnie w suchym i wolnym od lodu środowisku znacznie łatwiej jest wykonywać konserwację i czyścić pomieszczenia. Ponadto poprawił się efekt chłodniczy urządzeń chłodni.

W swojej działalności producenci lodów spotykają się z problemem długotrwałych przestojów w produkcji z powodu konieczności odmrażania i czyszczenia maszyn. Problem powstaje gdy pojawia się szron na parownikach. Osuszacze Munters’a zapobiegają tym kłopotom – nawiewając suche powietrze do tunelu zamrażalniczego eliminują powstawanie szronu.

Korzyści zastosowania osuszaczy Munters:
zapewniają wysoką jakość produktów
utrzymują stałą moc chłodniczą urządzeń
zwiększają zdolności produkcyjne dzięki mniejszej liczbie postojów
ułatwiają konserwację i oczyszczanie chłodni
eliminują ryzyko uszkodzeń mechanicznych spowodowanych oblodzeniem taśm transportowych
zapewniają dobre środowisko pracy dzięki zmniejszeniu niebezpieczeństwa poślizgnięcia się



Munters


Munters w skrócie

Munters jest światowym liderem w dziedzinie regulacji wilgotności powietrza. Oferuje urządzenia do osuszania, nawilżania i schładzania powietrza oraz szeroką gamę usług.
Produkty i systemy Munters znajdują szerokie zastosowanie w wielu dziedzinach, przede wszystkim w branży spożywczej, farmaceutycznej, elektronicznej, antykorozyjnej i ubezpieczeniowej. Produkcją i sprzedażą zajmują się własne spółki w 25 krajach.
Działalność przedsiębiorstwa podzielona jest na trzy rejony: Europę, Amerykę i Azję. Koncern zatrudnia ok. 3000 osób, a jego łączna wartość soprzedaży netto wynosi 4 300 mln SEK. Munters jest przedsiębiorstwem notowanym na Sztokholmskiej Giełdzie Papierów Wartościowych.
Munters Europe posiada certyfikat ISO 9001 zapewnienia jakości i ISO 14001 zarządzania środowskowego.