Wychodząc z pracy późnym popołudniem nie mamy czasu na zakupy. Te największe wykonujemy raz w tygodniu. Eksperci programu „Candy Przyjazne Innowacje” radzą, jak korzystać z nowoczesnych urządzeń AGD, aby efektywnie i optymalnie przechowywać żywność.

Jak przechowywać żywność w lodówce?
- Temperatura wewnątrz lodówki oscyluje w przedziale od 0 do 10°C. Jednak nie w każdym miejscu jest taka sama. Warto zapoznać się z możliwościami nowoczesnych urządzeń ADG, aby usprawnić organizację domowych obowiązków i podnieść komfort życia. – mówi Dariusz Opoka, Brand Manager, Candy Polska, Sp. z o.o.

10 głównych zasad przechowywania żywności w lodówce.

1. Nie wkładaj zbyt dużo pożywienia.
Brak przestrzeni pomiędzy produktami zaburza cyrkulację powietrza, co uniemożliwia
z kolei osiągnięcie właściwej temperatury wewnątrz urządzenia. Lodówka nie zapewni optymalnych warunków dla umieszczonych w niej produktów.

2. Pakuj żywność do pojemników lub torebek.
Zanim włożymy żywność do lodówki, powinniśmy zapakować ją do pojemników lub torebek. Produkty opakowane w ten sposób nie tracą wilgoci i smaku, mogą być dłużej przechowywane.

3. Sortuj żywność przed umieszczeniem w lodówce.
Produkty, które będą używane jako pierwsze powinny być najbardziej dostępne po otwarciu urządzenia. Pozwala to na szybsze odnajdywanie żywności i skrócenie czasu otwarcia drzwi lodówki, co wpływa na jej energooszczędną pracę.

4. Usuwaj wodę z warzyw i owoców.
Aby uniknąć psucia się warzyw i owoców przechowywanych w lodówce, należy usunąć
z nich całą wodę, która zostaje po umyciu.

5. Przechowuj warzywa i owoce w dolnych szufladach.
Około 10°C to optymalna temperatura do przechowywania warzyw i owoców. Takie warunki zapewniają szuflady umieszczona na dole lodówki. W niższych temperaturach tego typu produkty mogłyby ulec uszkodzeniu.

6. Produkty mleczne i wędliny przechowuj na środkowych półkach.
Jaja, jogurty, wędliny, ciastka oraz produkty, które po otworzeniu powinny być przechowywane w lodówce, umieszczaj na środkowych półkach lub w górnej części lodówki. Temperatury w tej części urządzenia – od 4 do 8°C – sprzyjają przechowywaniu tego typu produktów.

7. Świeże mięso i ryby przechowuj na dolnej półce.
To produkty, które wymagają najniższych temperatur – ok. 2°C. Takim miejscem
w lodówce jest dolna półka znajdująca się tuż nad szufladami do warzyw i owoców.

8. Napoje, masło i musztardy przechowuj na wewnętrznej stronie drzwi.
To grupa produktów, która wymaga lekkiego chłodzenia. Temperatura w pojemnikach lub półkach na wewnętrznej stronie drzwi oscyluje w granicy 10°C.

9. Nie umieszczaj w lodówce gorącej żywności.
Temperatura wewnętrzna wzrośnie i zmusi agregat do bardzo wytężonej pracy, co oznaczać będzie zwiększony pobór energii.

10. Rozmrażaj regularnie lodówkę.
Nowoczesne lodówki wyposażone są w system „No Frost” umożliwiający automatyczne rozmrażanie się urządzenia.

Program „Candy Przyjazne Innowacje” to działania skierowane do rodzin z dziećmi, młodych osób, które prowadzą aktywny tryb życia i potrzebują rozwiązań pomagających im w organizacji codziennych obowiązków. Celem akcji jest uświadomienie, że korzystanie z nowoczesnych technologii dostępnych w urządzeniach AGD, ułatwia realizację domowych obowiązków oraz podnosi jakość życia zapracowanych ludzi. Organizatorem programu jest Candy Polska Sp. z o.o.


Źródło: ''