Data rozpoczęcia
2009-10-15
Data zakończenia
2009-10-17

15-17.10.2009 Kielce



GASTRO-TECH - Targi Wyposażenia dla Piekarstwa, Gastronomii i Przemysłu Przetwórczego

Targi Wyposażenia dla Piekarstwa, Gastronomii i Przemysłu Przetwórczego GASTRO-TECH poświęcone są szeroko pojętemu piekarstwu oraz gastronomii i prezentują oferty producentów i dystrybutorów maszyn wykorzystywanych w przetwórstwie artykułów spożywczych oraz sprzętu i wyposażenia placówek gastronomicznych. To również miejsce wymiany doświadczeń fachowców żywienia i przetwórstwa spożywczego.
Na pierwszej edycji Targów Wyposażenia dla Gastronomii i Przemysłu Przetwórczego GASTRO-TECH, która odbyła się w kieleckim ośrodku wystawienniczym, swoje produkty i usługi zaprezentowało ponad 50 wystawców. Zwiedzający poznali tajniki najnowocześniejszych rozwiązań w zakresie wyposażenia piekarni, cukierni, restauracji, barów, zakładów żywienia zbiorowego oraz przemysłu przetwórczego. Targi zainaugurowało dwudniowe Forum Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa RP, gdzie zaprezentowana została galanteria piekarska dla gastronomii.
Wydarzenia towarzyszące targom:
- Forum Rzemieślników Piekarstwa RP
- Ogólnopolski Konkurs Baristów
- Konferencja "Standardy jakości bloku żywienia w placówce oświatowej - stan formalnoprawny, a wyzwania przyszłości" .


GASTRO-TECH w skrócie
Zakres tematyczny:
- maszyny i urządzenia dla przemysłu mięsnego i drobiarskiego
- maszyny i urządzenia dla przetwórstwa mleka
- maszyny i urządzenia dla cukiernictwa i piekarstwa
- sprzęt i wyposażenie zakładów żywienia zbiorowego, sklepów spożywczych, restauracji (technika oświetleniowa, wentylacja i klimatyzacja, meble)
- lady i urządzenia chłodnicze
- przechowywanie, magazynowanie i regeneracja żywności
- opakowania i maszyny pakujące
- maszyny myjące, sprzęt i środki utrzymania czystości
- sprzęt i wyposażenie transportowe, catering
- samochody dostawcze, samochody chłodnie
- odzież robocza
- projektowanie i budowa zakładów przetwórczych, gastronomicznych, hotelarskich
- nakrycia stołowe, naczynia
- kasy, aparatura kontrolno-pomiarowa
- instytuty badawcze, stowarzyszenia
- technologie przetwórstwa, półprodukty dla gastronomii
- oprogramowanie komputerowe dla gastronomii
- usługi ubezpieczeniowe, zabezpieczenia placówek gastronomicznych
- usługi finansowe i doradztwo
- bezpieczeństwo i higiena pracy
- szkolenia, szkoły gastronomiczne
- literatura branżowa.
Zakres branżowy targów GASTRO-TECH:
1. Sprzęt i wyposażenie zakładów żywienia zbiorowego, sklepów spożywczych
2. Restauracji, kawiarni, hoteli
3. Przechowywanie, magazynowanie i regeneracja żywności
4. Maszyny myjące, sprzęt i środki utrzymania czystości
5. Projektowanie i budowa zakładów przetwórczych, gastronomicznych, hotelarskich
6. Lady i urządzenia chłodnicze
7. Technika oświetleniowa, wentylacja i klimatyzacja, meble
8. Nakrycia stołowe, naczynia
9. Technologie przetwórstwa, półprodukty dla gastronomii
10. Maszyny i urządzenia dla przemysłu mięsnego i drobiarskiego
11. Maszyny i urządzenia dla przetwórstwa mleka
12. Maszyny i urządzenia dla cukiernictwa i piekarstwa
13. Opakowania i maszyny pakujące
14. Sprzęt i wyposażenie transportowe, catering
15. Samochody dostawcze, samochody chłodnie
16. Oprogramowanie komputerowe dla gastronomii
17. Kasy, aparatura kontrolno-pomiarowa
18. Szkolenia, szkoły gastronomiczne
19. Bezpieczeństwo i higiena pracy
20. Odzież robocza
21. Instytuty badawcze, stowarzyszenia
22. Usługi finansowe i doradztwo
23. Usługi ubezpieczeniowe
24. Zabezpieczenia placówek gastronomicznych
25. Literatura branżowa.
Grupy zwiedzających:
Odbiorcy instytucjonalni:
- sieci sklepów i hipermarketów;
- hurtownie;
- zakłady zbiorowego żywienia;
- punkty sprzedaży detalicznej;
- placówki gastronomiczne;
- hotele;
- firmy cateringowe;
- szkoły i ośrodki szkoleniowe.
Odbiorcy indywidualni - konsumenci.
Ogólnopolski Konkurs Baristów, Zawody Latte Art, konkurs Restauracji
z kuchnią regionalną pod patronatem Wojewody Świętokrzyskiego, salon alkoholi. To jedynie część atrakcji towarzyszących III Targom Wyposażenia dla Piekarstwa, Gastronomii i Przemysłu Przetwórczego GASTRO - TECH, które odbędą się 15-17 paździrnika 2009 w halach Targów Kielce już w połowie października.
Uwielbiał ją Ignacy Krasicki i Adam Czartoryski. Pochodzi z Etiopii, w Europie pojawiła się w XVI wieku. Jedna z najpopularniejszych używek na Ziemi i główne źródło kofeiny. Działa pobudzająco i orzeźwiająco, przyśpiesza przemianę materii i zwiększa sprawność myślenia. Kawa - inspiracja poetów, niezastąpiona w towarzystwie. Jej picie trzeba celebrować. Słaba lub mocna, gorzka lub słodka, czarna lub biała potrafi zachwycić różnorodnością smaków i aromatów nawet najbardziej wymagających amatorów kawy. Jak ją parzyć? Jak podawać? Na te i inne pytania odpowiedzą najlepsi polscy bariści. Podczas targów GASTRO - TECH wezmą oni również udział w Ogólnopolskim Konkursie Baristów połączonym z prezentacjami kawy.Specjaliści od Latte Art - sztuki tworzenia rysunków z mleka na powierzchni kawy espresso podczas zawodów zaprezentują finezyjne wzory. Tworzone zaledwie w kilka minut kwiaty, serduszka, gwiazdki, a nawet zwierzęta z pewnością wzbudzą podziw targowych gości.
Każdy kto odwiedzi targi GASTRO - TECH wchodząc do hal wystawienniczych przeniesie się do Krainy Świętokrzyskich Smaków. 16 najlepszych restauracji z województwa prezentując potrawy regionalne walczyć będzie o nagrodę Wojewody Świętokrzyskiego, Bożentyny Pałki - Koruby. Rajem dla podniebienia zwiedzających będą zatem zrobione według tradycyjnych receptur pierogi, mięsa czy zupy. Przedsięwzięcie po raz pierwszy zostało zrealizowane w ubiegłym roku. Zazwyczaj są to przepisy przekazywane od kilkudziesięciu lat z pokolenia na pokolenie, a nawet skrywane rodzinne sekrety kulinarne. Po raz pierwszy impreza połączona z degustacją odbędzie się w Targach Kielce. W ramach konkursu odbędzie się również specjalistyczna Konferencja.
Podczas targów GASTRO - TECH odbędą się także seminaria dla baristów i cukierników oraz Forum Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa RP. To pokazy i degustacje oraz prezentacja galanterii piekarskiej i najnowszych trendów związanych z przygotowaniem i podaniem chleba na różne okazje. To źródło wiedzy o najnowszych technologiach piekarskich oraz zdrowej żywności.
Wystawa GASTRO-TECH to najlepsza okazja do zapoznania się z najnowszymi technologiami, pogłębienia wiedzy, a także wymiany informacji między specjalistami z branży gastronomicznej z całej Polski. W Kielcach spotkają się mistrzowie kuchni, piekarze, cukiernicy, właściciele hoteli i restauracji oraz specjaliści ds. żywienia. Wystawa poświęcona jest szeroko pojętej gastronomii. Jej główny cel to prezentacja oferty producentów i dystrybutorów maszyn wykorzystywanych w przetwórstwie artykułów spożywczych, sprzętu i wyposażenia placówek gastronomicznych. Równolegle do wystawy gastronomicznej odbędą się Międzynarodowe Targi Spółdzielcze MTS oraz po raz pierwszy w Kielcach Salon Alkoholi i Używek DRINK - PLUS, które stanowiły jej doskonałe uzupełnienie.
Strona internetowa: www.ctk.com.pl