Gość: Fijas
2011-01-13 11:20
Wyrzutnia okapu kuchennego w restauracji
Mam problem do rozwiązania dotyczący wentylacji kuchennej w małej restauracyjce.
Kuchnia będzie wyposażona w dwie kuchenki gazowe na propan butan(8 palników) powierzchnia 1,8m2
Wg wstępnych obliczeń potrzebuje okapu o 2m2 powierzchni co daje ok 2000m3/h powietrza wyciąganego.
I teraz jest problem:

Lokal jest na parterze budynku mieszkalnego(taki blok 4 piętrowy) nie jest przystosowany do gastronomi.
Problem jest z wyrzutnią powietrza z okapu, mam pewnie koncepcje:

1. Budowa wyrzutni po elewacji przez kilka pięter(nie wiadomo czy się wspólnota zgodzi) + koszty instalacji
2. Podłączenie się do przewodów wentylacji grawitacyjnej mam dostępne 4 osobne przewody kominowe o przekroju 140x120(nie sądzę jednak żeby sanepid się na to zgodził) z koleji uzbrojenie kominów wiąże się z niemałymi kosztami oraz znacznym ograniczeniem przekroju przewodu.
3. Zastosowanie okapu z dobrymi filtrami tłuszczowymi oraz lampami UV podobno można znacznie zredukować zapachy i zanieczyszczenia i wtedy zrobić wyrzutnie bezpośrednio na zewnątrz może ma ktoś doświadczenie z takimi okapami, czy to po prostu zdaje egzamin? znalazłem takie okapy firmy Halton.

z góry dziękuje za podpowiedzi a może jakieś inne rozwiązanie
Gość: Macieto
2011-01-13 11:40
Re: Wyrzutnia okapu kuchennego w restauracji
halton ma jakieś rozwiązania (chyba PLUSTOP) oparte na "wysokosprawnych" wiltrach z węgla aktywowanego
Gość: fijas
2011-01-13 12:06
Re: Wyrzutnia okapu kuchennego w restauracji
wiem o tym to jest centralka na minimum 5000 m3/h i koszt jej to 25tys€
Gość: m.
2011-01-14 08:58
Re: Wyrzutnia okapu kuchennego w restauracji
zapyaj firmę Hidria - wyjdzie taniej
Gość: Tony Soprano
2011-01-18 15:49
Re: Wyrzutnia okapu kuchennego w restauracji
cz macie może praktykę ze stosowania filtrów węglowych
Gość: gtfbwre
2011-02-25 17:23
Re: Wyrzutnia okapu kuchennego w restauracji
Pomyśl też o nawiewie i o jego podgrzaniu
Gość: Igor
2011-02-26 12:43
Re: Wyrzutnia okapu kuchennego w restauracji
Witam
Mam doswiadczenie z okapami firmy Halton z UV, powiem ze bardzo fajna sprawa sprawdza sie w 100% problem to natomiast koszty utrzymania takiej instalacji. Swietlowki powinny byc czyszczone dosc czesto Halton zaleca przetrzec je szmatka z ciepła woda raz dziennie. Swietlowki maja zywotnosc 8000 godzin potem nastepuje wymiana swietlowek nie wiem jaka jest cena w polsce w UK okolo 65 funtow/sztuka ale mozna kupic taniej od innych firm produkujacych takie swietlowki. Łatwo uszkodzic swietlowki przy codziennych czynnosciach (sciaganie, wkladanie filtrow). Utrzymywalem siec restauracji (okolo 70) wszystkie z tymy okapami po okolo 4 latach zaczelismy likwidowac swietlowki z okapow i zastepowac sie urzadzeniami od Extechnology, sa to rowniez Swietlowki UV natomiast sa montowane nad okapem i polaczone z tunelem wentylacyjnym(nizsze koszty utrzymania).
Oczywiscie trzeba jeszcze uzyc filtry weglowe zeby usunac ozon z wywiewanego powietrza, w wentylacjach kuchennych filtry zapychaja siedosc szybko przez czasteczki tłuszczu wiec tez dochodza koszta.
Moge polecic centrale od haltona nazywa sie to polystop lub cos takiego. Jest do centrala wywiewna z filtrami i uv ( sa rozne konfiguracje) widzialem to w praktyce w bylem zaskoczony skutecznoscia takiego systemu filtracji. Jedyny problem to koszt okolo 20 000 funtow plus utrzymanie ( zmiana filtrow i UV).

Osobiscie polecam zwykły okap i wywiew po elewacji. Cos takiego bedzie najtansze i jak bedzie dobrze zaprojektowane koszty utrzymania nie powinny byc wysokie ( czyszczenie co 6 lub 12 miesiecy w zaleznosci od intensywnosci urzytkowania). Pozatym przy rezygnacji z tych wszystkich bajerow ( filtryweglowe i UV) na samym poczatku zaoszczedzisz na 20 lat utrzymania tej instalacji.

Pozdrawiam

Gość: Spednet.pl
2011-03-14 11:19
Re: Wyrzutnia okapu kuchennego w restauracji
Warto zapoznac się z naszą ofertą www.spednet.pl w razie pytan jestem do dyspozycji na forum.

www.spednet.pl – pomy ciepła
Gość: yaro
2011-03-15 15:56
Re: Wyrzutnia okapu kuchennego w restauracji
Opcje 2 i 3 odpadają. 2 ze względu takiego, że nikt ci tego nie odbierze, a 3 ze względu na koszty. Zostaje tylko bramka nr 1. Ale najpierw zapoznaj się z przepisami w Warunkach Technicznych jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie, paragraf 152 mówi o wyrzutniach, co można i w jakich odległościach.
Gość: BODIM
2011-07-12 22:27
Re: Wyrzutnia okapu kuchennego w restauracji
Witam,
Bardzo prostym rozwiązaniem jest skrzynka filtracyjna z węglem aktywnym podłączona zaraz za okapem w kanał wentylacyjny.
Taka mini centralka na 2000 m3/h kosztuje ok 5000 zł + dodatkowe filtry tłuszczowe (kupuje się raz na długi czas i się je myje).
W razie pytań zapraszam na stronę BODIM Biuro Inżynierskie
Gość: JMI
2018-10-11 11:50
Re: Wyrzutnia okapu kuchennego w restauracji
Działanie produkowanych przez nas jednostek polega na
wytwarzaniu promieniowania # UV o określonej długości fal w
kontrolowanych warunkach. Promieniowanie to powoduje
rozkład cząsteczek tłuszczy, a w połączeniu z tlenem (O2),
przyczynia się do powstawania ozonu (O3). Ozon powoduje
utlenianie substancji organicznych takich jak tłuszcze, oleje, dym
nikotynowy lub wonne benzeny. W wyniku tej reakcji powstają w
100% biodegradowalne produkty jak woda, tlen i dwutlenek
węgla. Ze względu na wysoką reaktywność, ozon zabija również
mikroorganizmy, a tym samym działa jako środek dezynfekujący.
Zastosowanie naszego filtra zapewnia obniżenie zagrożenia
pożarowego oraz eliminację problemów związanych z
nieprzyjemnymi zapachami.

Ogromną zaletą naszych jednostek jest #prostota obsługi i
sposób ich #czyszczenia.

PUR M01 – system filtracyjny #UV do
#Okapów #gastronomicznych:

• Neutralizacja nieprzyjemnych #zapachów;
• Redukcja ilość odkładającego się w kanałach wywiewnych tłuszczu;
• Ochrona #przeciwpożarowa;
• Urządzenie zbudowane jest zgodnie ze wszystkimi wymaganymi prawem
normami;
• Oczyszczanie powietrza odprowadzanego z kuchni;
• Powietrze odprowadzane jest oczyszczane za pomocą światła UV;
• Oszczędność kosztów;
• Redukcja do minimum kosztownego i czasochłonnego czyszczenie
kanałów;
• Łatwość i szybkość w czyszczenia urządzenia;
• Cartridge z lampami UVC waży tylko 6,23 kg. Można go czyścić bez
problemu w zmywarce. Redukuje to czas pracy personelu;
• Prostota obsługi: dzięki rozwiązaniu plug & play;
• Cartridge z lampami UVC można całkowicie wyjąć i zainstalować
ponownie. Złącze kontaktowe tworzy się przez połączenie z
urządzeniem za pomocą "jednego kliknięcia”;
• Łatwość nadzorowania;
• Wyświetlacz LED pokazuje stan pracy systemu filtracyjnego UV;
• Integracyjność z istniejącymi już systemami;
• Jednostka przeznaczona jest do montażu na wylocie z okapu. Można ją
zamontować w dowolnym momencie nawet w systemach już
istniejących;
• Wymienna wkład lampy UVC;
• Nie wymaga prac konserwacyjnych. Cartridge można montować bez
potrzeby demontażu jednostki bezpośrednio na kuchni. Brak przestojów
w działaniu systemu.