Gość: Maciek
2016-07-27 16:53
Wentylacja w kuchni PM-10
Dzień dobry,
Przymierzam się do instalacji wentylacji w kuchni. Cel jest taki żeby wietrzyć powietrzem z zewnątrz i dodatkowo filtrować powietrze wchodzące bo akurat okno jest od ulicy. Wentylator by chodził na pełnej mocy gdy chce się przewietrzyć np. po smażeniu. Inne zastosowanie to stała wymiana powietrza na niskich obrotach.

Pomieszczenie ma 16 metrów kwadratowych i jakieś 50 metrów sześciennych. Nad palnikami gazowymi jest okap przypięty do kanału wentylacyjnego z wyjściem na dach.

Mój pomysł:
Wentylator kanałowy w ścianie czerpiący powietrze z zewnątrz przez ścianę.
Filtr kanałowy
http://trelka.com.pl/Blog/produkt/filtr-kanalowy-fsbql-w5-100/ /> Czerpnia powietrza
http://instalszop.pl/do/item/kwo/Czerpniawyrzutnia-okragla-scienna-aluminiowa-KWO /> Anemostat nawiewny fi 100

Powietrze będzie przechodziło do anemostatu tylko krótką rurką, więc raczej opory są pomijalne.

Czy filtr klasy EU5 (F5) wystarczy do filtrowania cząstek PM10? Jak często go wymieniać? Raz na rok wystarczy?

Jaka powinna być wydajność wentylatora?

Czy takie rozwiązanie będzie w porządku?

Z góry dziękuję za radę.
Gość: Hubert
2016-07-29 09:06
Re: Wentylacja w kuchni PM-10
Witam

Zamysł jest dobry aby dać wentylator kanałowy, filtr + anemostat. Problem w tym że krotność dostarczanego powietrza musi wynosić 4. Zatem przy pana kubaturze 50 m3 należy szukać wentylatora o wydajności 200m3/h