Gość: nowy_w_temacie
2017-04-18 16:32
Wentylacja mechaniczna w lokalu gastronomicznym [pytanie]
Witam serdecznie, nurtuje mnie jedno pytanie. Czekam teraz na lokal aż zakończy się w nim obecnie prowadzony biznes aby przejąć go i otworzyć tam małą gastronomię. Powiedzmy, że coś na kształt sushi baru. W lokalu jest zastosowany system wentylacji mechanicznej, wcześniej był tam oddział banku i to bank zakładał tę wentylację. Moje pytanie brzmi - czy do prowadzenia tam małej gastronomi w tym przypadku będzie potrzebny oddzielny kanał wentylacyjny w budynku dla lokali usługowych czy taki wymóg jest tylko przy wentylacji grawitacyjnej? Czy wystarczy, że do obecnego systemu wentylacji dołożę odpowiednią centralę nawiewowo-wywiewną? Dodam, że lokal był już oglądany przez kominiarza, który na piśmie stwierdził mi, że zastosowany system wentylacji jest odpowiedni dla gastronomii.

Z góry dziękuję za odpowiedzi.
2017-04-23 15:44
Re: Wentylacja mechaniczna w lokalu gastronomicznym [pytanie]
Pod wentylacje w zakłądzie gastreo doradzą Ci coś ludzie z itceco.pl. Sushi jest o tyle specyficzne że tam przede wswzystkim jest dużó pary wodnej, mniej innych wyziewów bo smaży siętam niewiele, ale popraw mnie jeśli się mylę.
Gość: marcin
2017-04-28 12:43
Re: Wentylacja mechaniczna w lokalu gastronomicznym [pytanie]
Witam,
proponuje się doradzić firmy klimaoprema - specjalizują się w wentylacji kuchni: zrobią obliczenia i doradzą. Pozdrawiam