Gość: Nikodem
2016-10-01 11:06
Sala weselna
Cześć, projektuję salę weselną w związku z czym mam pytanie. Przepisy mówią, że nie można łączyć przewodów z pomieszczeń o różnych wymaganiach użytkowych i sanitarno-zdrowotnych. Co jednak myślicie o takim rozwiązaniu, żebym sala weselna i kuchnia miały wspólny nawiew, natomiast wyciągi będą oddzielne. Nie chcę wstawiać specjalnie oddzielnej centrali na kuchnię, stąd moje wątpliwości. Bardzo proszę o wypowiedzenie się w temacie.
Gość: G
2016-10-04 14:04
Re: Sala weselna
Względy sanitarne to jedna sprawa, kolejna rzecz warta uwzględnienia to charakter pracy. Kuchnia zazwyczaj pracuj na pełnych obrotach gdy w sali nie ma nikogo....ponadto w kuchni masz okapy które wymagają konkretnych wydatków powietrza. Oddzielne układy to dobre rozwiązanie, które można rozbudować np. o regulatory VAV.
Gość: Hubert
2016-10-05 08:26
Re: Sala weselna
Nie ma takiej opcji. ODDZIELNIE. Krotność wymiany powietrza dla kuchni gastronomicznej to 10-15 wymian w godzinę. Krotność wymiany powietrza dla sali to 7-10 wymian. Zapotrzebowanie na odpowiednią wymianę powietrza dla danych pomieszczeń wyklucza nam łączenie ich razem.
Gość: Hubert
2016-10-05 08:28
Re: Sala weselna
Nawiew do kuchni proponuję za pomocą wentylatora naściennego.