265
264
226
Strefa ekspertów HVACR

Okap gastronomiczny

Witam,
Wszystkich odwiedzających forum i chciałbym poprosić o radę dotyczącą podłączeni okapu gastronomicznego znajdującego się nad kuchnia do ciągu wentylacyjnego który ma 20 metrów. Czy okap ten mógłby spełniać role "wyciągu" z kuchni, czy muszą być dodatkowo zainstalowane w rurach spiro kratki wyciągowe??
A może 20 metrów do za dużo do podłączenia takiego okapu.

a jaki masz wentylator?

Wentylator jest Rosenberga R355 2290 m3/h

czesc. wentylator jest ok i powinien wystarczyc do ukladu tej dlugosci:) ale okap nie moze spelniac roli wyciagu w gastronomi. jest zaprojektowany aby wyciagal powietrze z nad samych piecow. powinienes miec zamontowana niezalezna instalacje nawiewno wyciagowa do wentylowania kuchni. pozdrawiam bartek

To jest zbyt ogólne pytanie. Trzeba brać pod uwagę wiele czynników związanych z funkcjonowaniem urządzeń kuchennych i samej kuchni.
Jednakże okap w pewnych warunkach może spełniać funkcję wywiewu. Oczywiście przy większych ilościach powietrza należy zastosować wentylacje nawiewną np z aparatu nawiewnego.
Co do długości - im dłuższy kanał tym więcej czyszczenia

Dziękuje za wszystkie uwagi.
Jest instalacja nawiewna na bazie takiego samego wentylatora tzn R355.
Pozdrawiam

Witam
Generalnie sanepid nie zaleca stosowania rur spiro na wyciągach z kuchni (możliwość odkładania zanieczyszczeń na szwach). Dlatego lepiej wcześniej przegadać temat z lokalnym rzeczoznawcą san-epid.
Pozdrawaim

Wentylatory Typu R nie są przeznaczone do okapów kuchennych. Jak się zepsuje to na gwaracji Ci go nie naprawią. A pozatym to kuchnię można wentylować za pomocą okapu + dodatkowe kratki przy suficie. Każda kuchnia jest trochę inna i należy przystosować układ wentylacyjny do zapotrzebowania
www.kaldo.pl

POLECAM FIRMĘ ZAJMUJĄCĄ SIĘ PRODUKCJĄ OKAPÓW GASTRONOMICZNYCH ORAZ MEBLI TECHNOLOGICZNYCH !!
F.P.H. KAMA UL.NOWA 123 B 41-500 CHORZÓW !!! NAPRAWDĘ WARTO

podpisuję sie pod tym postem wyzej
http://sites.google.com/site/fphkama

Tak według mnie to F.P.H. KAMA z Chorzowa robi jedne z najlepszych okapów. Jak u nich zamawiałem okap to wszystko mi dokładnie wytłumaczyli. polecam i pozdrawiam

chopy - jak se robicie reklame to bardziej finezyjnie i nie w ciulatym poscie

Dobór okapu - powinieneś zacząć od doboru okapu - jego wielkości i rodzaju - z tego bedziesz miał niezbędny wydatek powietrza - czyli ilość powietrza jaką musi usuwać w ciagu godziny wentylator wyciągowy. Następnie musisz dobrać kanał jakim bedziesz transportował powietrze z okapu na zewnątrz- z tej danej możesz policzyć straty ciśnienia dla całej instalacji. Czyli mamy dwa główne elementy doboru wentylatora, wydatek powietrza i ciśnienie dyspozycyjne- z tego dopiero można rzetelnie określić czy wentylator ten spełnia wymagania co do jego pracy. Pisanie że taki wentylator jak podałeś będzie odpowiedni to jest podstawowy brak wiedzy o instalacji wentylacji. CO do kanałów spiro - przedmówca ma rację nie moga być stosowane w wyciągu powietrza z okapów kuchennych ze względu na osadzanie się tłuszczu i brak możliwości wyczyszczenia, chyba że okap służy tylko do usuwania zysków ciepła (gorące powietrze) a nie zanieczyszczeń z procesu obróbki potraw.
CO do doboru i sprawdzenia wielkośći wentylatora i okapu - polecam kontakt z rzetelnym wykonawcą a nie "czarodziejem" od wentylacji.

Polecam firmę F.P.H. KAMA jestem zadowolony z ich produktów. Gorąco polecam!!!

my okap do restauracji kupilismy w białostockiej fabryce maszyn inurządzęń gastronomicznych Gort

W celu poprawienia jakości naszych usług korzystamy z plików cookies. Zgodę możesz udzielić poprzez zamknięcie tego komunikatu. Jeśli nie wyrażasz zgody na przechowywanie na Twoim urządzeniu końcowym plików cookies konieczne jest dokonanie zmian w ustawieniach Twojej przeglądarki. Więcej informacji na temat plików cookies i ochrony danych osobowych znajdziesz w Polityce prywatności.