Gość: Henryk
2001-08-21 00:00
wentylacja w kuchni
Proszę o pomoc.
Kupiłem kocioł dwufunkcyjny ARISTON micro Genus 21MFFI. Zainstalowałem go w pomieszczeniu kuchennym. W trakcie odbioru instalacji wentylacyjnej i kominowej przez Zakład Kominiarski pojawił się problem. Na podstawie &154.1.obwieszczenia Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z 4.02.1999 : "W pomieszczeniu z paleniskami na paliwo stałe, płynne lub z urządzeniami gazowymi pobierającymi powietrze do spalania z pomieszczenia i z grawitacyjnym odprowadzeniem spalin, a także jeśli powietrze do spalania dostarczane jest z zewnątrz bezpośrednio do paleniska z zamkniętą komorą spalania szczelnym kanałem, stosowanie mechanicznej wentylacji wyciągowej jest zabronione."
Ponieważ w tej samej kuchni jest zainstalowana kuchenka gazowo elektryczna z okapem odmówiono mi pozytywnej opinii, a tym samym przyłączenia gazu. Zaznaczam iż w wspomnianej kuchni znajduje się kratka wyciągowa wentylacji grawitacyjnej. Rozumiem dbałość o bezpieczeństwo. Dlatego właśnie kupiłem super bezpieczny kocioł z zamknięta komora spalania. Ale będąc inżynierem mechanikiem energetykiem, znając zasadę działanie kotłów z zamkniętą komorą spalania zastanawiam się nad celem i interpretacją takiego zapisu, wręcz chciałbym spróbować wykluczyć okap kuchenny(z samodzielnym kanałem wyprowadzonym na dach) z kwalifikowania do wentylacji mechanicznej, a kwalifikować go jako odciąg miejscowy, a tym samym nie będący przeszkodą do pozytywnej opinii kominiarskiej. Przy okazji proszę o pomoc w znalezieniu przepisu określającego minimalne wymiary kratek wentylacji grawitacyjnej (znalazłem jedynie minimalne wymiary kanałów kominowych).
Z poważaniem Henryk DZIDA
Gość: Ro. [ro@net.e.pl]
2001-09-04 00:00
Re: wentylacja w kuchni
Trudne pytania pan stawia ! Z wentylacją grawitacyjną jest tak że nikt nie wie jak z nią jest. Spróbuję trochę uporządkować: 1). To prawda, że w pomieszczeniach gdzie znajduje się otwarte palenisko (np. kuchenka gazowa) tam nie wolno stosować ŻADNEJ wentylacji mechanicznej (wymuszonej) -gdyż działanie wentylatora (np. zasysanie powietrza)może w skrajnych wypadkach zakłócić spalanie w palenisku atmosferycznym (mówiąc po ludzku podmuch powietrza może zgasić płomień i gaz nie bedzie sie spalał tylko bedzie się ulatniać do pomieszczenia i bum!). Dlaczego okapy kuchenne wolno stosować nad kuchenkami gazowymi - nie wiem - może mają aprobaty ITB albo cóś takiego. 2). Wentylacja grawitacyjna wywiewna w kuchni musi być bo gdzieś muszą sie ulatniać spaliny. 3).Wydaje mi się że minimalny przekrój kratki grawitacyjnej 14x14 (dla przewodów murowanych) ale - minimalny przekrój obliczeniowy - to wymiar kratki taki, żeby grawitacyjnie przy różnicy temp. (t pom - 12°C) i przy różnicy wysokości (od wylotu kanału na dachu do kratki) i konkretnych strat ciśnienia na kanale (np. ilość kolan) - czyli z równania bernoulliego. 4). Jezeli pana nowy kociolek czerpie powietrze z pomieszczenia kuchni do spalania to mogą być również kłopoty z gazownikami ......... jak by miał pan jeszcze jakieś pytania - proszę o kontakt
Gość: MAREKSA
2001-09-06 00:00
Re: Re: wentylacja w kuchni
DOSC CIEKAWE ZASADY - CHCE O ILE MOZE TO POMOC - TYLKO POROWNAC Z PRAWAMI W HISZPANII GDZIE NA STALE ZAJMUJE SIE TYMI SPRAWAMI - PONOC NORMY OBOWIAZUJACE SA WPROWADZONE OD LA W KRAJACH OBECNYCH Y PRZYSZLYCH ............. UNII EUROPEJSKIEJ.
ZAKAZ WENTYLACJI WYMUSZONEJ SILNIKAMI ELEKTRYCZNYMI JEST SPOWODOWANY OBAWA ISKRZENIA - KAZDY PIECYK CZY KOCIOL JEST WYPOSAZONY W CZUJNIK TEMPERATURY -BRAK SPALANIA - BRAK TEMPERATURY - AUTOMATYCZNIE JEST ZAMKNIETY ZAWOR DOPLYWU GAZU - NIE MA MOZLIWOSCI BUM!
NADMIAR TEMPERATURY NP. ZATKANY KOMIN - UAKTYWNIONA BLOKADA PRZY 110 C - NIE MA BUM - ODBLOKOWANIE JEST MOZLIWE PO SPADKU TEMPERATURY I RECZNYM UAKTYWNIENIU - ZEBY ZGASIC PLOMIEN NP. KUCHENKI GAZOWEJ WYSTARCZY ZOSTAWIC OTWARTE OKNO LUB DRZWI - PRZECIAG JEST SKUTECZNIEJSZY NIZ WENTYLATOR - CHYBA ZE PANOWIE OD USTAW MAJA NA MYSLI NP SILNIKI OD TUPOLEWA?
WENTYLACJA PRZEZ KRATKI - PODKRESLAM W TYM KRAJU - JEST OBOWIAZKOWA PRZ OTWARTYM PALENISKU - CHODZI O ROZNICE CIEZKOSCI GAZU I POWIETRZA - WYMAGANE SA MINIMUM DWIE -JEDNA NA WYSIKOSCI PODLOGI DRUGA POD SUFITEM NIE NIZEJ NIZ 20 CM W TYM KRATKA O WOLNEJ PRZESTRZENI MIN. 20 CM 2 LUB WIECEJ W ZALEZNOSCI OD MOCY URZADZEÑ - LOKAL O WIELKOSCI MINIMUM 8 M3 - WSZYSTKO TO SPROWADZ SIE DO UNIKNIECIA TWORZENIA PODUSZKI GAZOWEJ TUZ NAD PODLOGA.
JEZELI CHODZI WYCIAG - OKAP NAD KUCHNIA - PONOC SA TAK ZBUDOWANE ZE MOGA JEDYNIE ZACIAGNAC GAZY LZEJSZE OD POWIETRZA - SAME IDA W GORE - SILNIKI NIEISKRZACE I KROTKI ZYWOT PRZY NORMALNYM UZYTKOWANIU - SZYBCIEJ SIE ZABLOKUJA Z POWODU WARSTWY SADLA NIZ ZACZNA ISKRZYC.
TO TYLE TYLKO TYTULEM POROWNANIA .
Gość: EngRabbit
2002-04-14 00:00
Re: wentylacja w kuchni
Stare dzieje a temat wciąż aktualny. W Polsce już tak jest że przepisy (dzielą się na mądre i głupie) sobie a życie sobie. Np. ile osób ma w kuchni jednocześnie termę gazową i okap kuchenny z wyciągiem, albo co gorsza kocioł z palnikiem atmosferycznym i okap? Ale trochę panowie w tej korespondencji namieszaliście. W Rozporządzeniu chodzi jedynie o to by wentylator, powodując podciśnienie w pomieszczeniu nie zasysał spalin z urządzenia (kocioł, piecyk gazowy etc) na pomieszczenie. I o nic więcej. Zamknięta komora spalania znaczy tylko tyle ze powietrze do spalania pobierane jest z zewnątrz. Natomiast ważny jest sposób wyrzutu/odporowadzenia spalin z kotła. Jeśli odprowadzenie jest rozwiązane hermetycznie, z wentylatorem wyrzucającym spaliny do samodzielenego kanału (czy rury spalinowej, np. system rura w rurze), to podciśnienie może powstać tylko w przewodzie doprowadzajacym powietrze z zewnątrz, a nie w pomieszczeniu. Więc jeśli takie jest rozwiązanie w Pana kotle, to kominiarz nie miał racji - dokonał nadinterpretacji przepisu, najwyraźniej nie rozumiejąc, po co i dlaczego ten przepis powstał.