Gość: Jacek
2005-04-19 00:00
temperatura przechowywania spożywki??
witam wszystkich od Chłodu mam pytanko jak w temacie tzn. zna ktoś może norme , rozporządzenie lub jakiś przepis prawny który narzuca temperature przechowywania - magazynowania artykułów spożywczych ,czy jest to gdzieś określone przepisem czy tylko w zależności od napisu producenta na opakowaniu.Szukam temperatur magazynowania produktów sypkich (kasza , makaron..) , konserwy itp
Gość: jarek
2005-04-20 00:00
Re:temperatura przechowywania spożywki??
oczywiście są normy. Niektóre książki, poradniki prztaczają tabelki z takimi danymi np Sytherm, powinny być także w wytycznych HACCP.
1. konserwy mięsne pasteryzowane i sterylizowane 0 do +4 C, wilgotność 75 do 80% , okres składowania ustala producent.(spotkałem przechowywanie do +10 i ok. 12 misięcy)
2. Warzywa w puszce +2 do +4, wilg 70 do 75, czas składowania 1 do 2 lata
3. płatki owsiane, ryż, gryka +6
4. zboża suche, +7
wilgotności nie podają, ale im bardziej sucho to lepij się przechowują nie ma szkodników, ja stosowałem ok. 40 do 60%
5. makaron +8 do +10
Gość: Jacek
2005-04-21 00:00
Re:temperatura przechowywania spożywki??

Dzięki Jarek za wypowiedź , tabele podawaną przez Systherm widziałem i właśnie mam dylemat . Klient życzy sobie w magazynie z produktami sypkimi (kasza ,makaron, ryż)temp 18 st, z konserwami również 18 st są to magazyny o pojemności kilkunastu ton produktu . Ja sugerowałem temperaturę +8 do + 10 jak w powyższych tabelach , ale on na to że to nie jest miarodajne i że to nie żadna ustawa ani przepis , on pokazał mi normę z 91 roku o przechowaniu produktów zbożowych gdzie dopuszczają temp +18 st .Czy jest ktoś w stanie mi pomóc w znalezieniu aktualnych przepisów, chyba takie istnieją??
Gość: wckw
2005-04-21 00:00
Re:temperatura przechowywania spożywki??
jeśli nikt więcej nie odpowie proponuję:
1. odszukać normę - powinni pomóc w NOT lub infomacji normalizacyjnej, takie ośrodki mogą być przy bibliotekach uczelni wyzszych
2. poszukać i zaptać się wodpowiednim instytucie naukowym - sam kidyś dostałem informację o syropie cukrowym z instytutu upraw buraka cukrowego
powodzenia