Gość: szrek
2012-09-25 14:29
problem z załączaniem się silnika napędu ślimaka
Witam. Jestem użytkownikiem pieca ECI-TECH STĄPORKÓW 17 kW. posiadam go już prawie 6 LAT i od tamtego sezonu pojawił się problem z załączaniem się silnika do napędu slimaka. Na sterowniku zapala się lampka sygnalizacyjna podawanie węglą a silnik raz na jakiś czas nie załącza się i ślimak nie podaje ęgla. W momęcie kiedy delikatnie kluczem ruszę wystający czop ślimaka silnik działa dalej i ślimak podaje węgiel. Czy ktoś jest wstanie mi doradzić co można w tej sytuacji zrobić, co sprawdzić i czy może to być wina silnika który trzeba może przeczyścić. Ale nie wiem czy można sam śilnik odkręcić od zespołu przekładni. Nie wiem czy nie wyleje się olej którym jak piszą w instrukcji zalane są przekładnie. Jeżeli ktoś może mi pomóc w moim problemie będę bardzo wdzięczny.
SZREK
Gość: karoka65
2012-09-25 21:38
Re: problem z załączaniem się silnika napędu ślimaka
Takie objawy najczęściej są przy uszkodzeniu kondensatora silnika motoreduktora. Proponuję zacząć od tego. Koszt nie wielki coś około 10 czy 12pln. Znajdziesz go pod tym dekielkiem gdzie wychodzi z silnika kabel zasilający.
Gość: szrek
2012-09-26 07:33
Re: problem z załączaniem się silnika napędu ślimaka
ok Piękne dzięki za podpowiedz, Tylko powiedz mi jeszcze bo przy silniku mam jeszcze taki duży ala kondensator czy cefka? To nie jest przypadkiem to o czym mówiłeś?
Gość: karoka65
2012-09-30 10:37
Re: problem z załączaniem się silnika napędu ślimaka
Piszesz że kociołek ma 6 lat także może być że kondensator montowany był na zewnątrz.
Gość: SZREK
2012-10-01 13:46
Re: problem z załączaniem się silnika napędu ślimaka
wielkie dzięki. faktycznie kondensator był walnięty i nie dawał takiej mocy rozruchowej na silnik jaka powinna być. Wymieniłem go i narazie jak sprawdziłem załącza się za każdym razem. Zobaczymy jak będzie w czasie sezonu grzewczego. Mam nadzieję że to było powodem mojego problemu. Jeszcze raz bardzo dziękuje za pomoc. Pozdrwiam :-)
Gość: karoka65
2012-10-05 21:52
Re: problem z załączaniem się silnika napędu ślimaka
Nie ma za co kolego, trochę zębów już mi wypadło przy kotłach, hehe
Gość: ddd
2012-10-06 22:23
Re: problem z załączaniem się silnika napędu ślimaka
karaoka ja widzę, że sobie na forum muratordom zrobiliście niezły handelek. Temat rozmyty totalnie i wojenki podjazdowe handelkowiczów na porządku dziennym.
Gość: raafeel
2012-10-29 09:31
Jak optymalnie ustawić piec z podajnikiem 17kw
Mam problem z dobrym ustawieniem pieca tak żeby grzał i pobierał jak naj mniej eko groszku
Gość: karoka65
2012-10-29 22:27
Re: problem z załączaniem się silnika napędu ślimaka
[quote: ddd]karaoka ja widzę, że sobie na forum muratordom zrobiliście niezły handelek. Temat rozmyty totalnie i wojenki podjazdowe handelkowiczów na porządku dziennym.
A to dobry wzrok masz kolego tylko jak się to ma do problemu kolegi z nieuruchomianiem ślimaka.
Jak taki AS jesteś to dlaczego mu nie pomożesz, widzisz drugi prosi żeby mu pomóc w ustawieniu sterownika, może mu pomożesz.
Ja potrafię a ty ?
Co znowu konkurencję żal dupę ściska ?
Najpierw trzeba się trochę pouczyć dopiero piecyki spawać.
Gość: Marcin Draszczyk
2012-12-09 12:25
Re: problem z załączaniem się silnika napędu ślimaka
Witam,
Jestem użytkownikiem kotła 25kw Hitztechnik. Od kilku dni pojawił się problem z silnikiem napędu ślimaka. Silnik charakterystycznie zaczął "buczeć" i przestał podawać paliwo. Metodą dedukcji doszedłem do awarii kondensatora który został wymieniony na nowy. Po wymianie cewki silnik pochodził 6-7 godz. i sytuacja się powtórzyła. Wymieniłem ponownie kondensator na nowy ( przezornie kupiłem dwa) a silnik jak buczał tak buczy... Dodam jeszcze że po zdjęciu pokrywy silnika i "ręcznym kręceniu" wentylatorem widać (i słychać) że przekładnia napędza żmijkę a paliwo jest podawane do paleniska.
Bardzo proszę o pomoc gdzie szukać usterki.
Pozdrawiam
Gość: Nizar
2015-02-15 10:34
Re: problem z załączaniem się silnika napędu ślimaka
Mam pytanie. Co może być powodem braku podawania przez ślimak węgla. Silnik załącza. Wczoraj usunąłem zawleczkę ale w ogóle nasadzony na ślimaku pierścień nie kręci.

Bardzo proszę o pomoc
Gość: Michał M
2016-09-12 16:15
Re: problem z załączaniem się silnika napędu ślimaka
części zamienne, motoreduktory, przekładnie.... Polecam