Gość: Agnieszka
2006-10-18 00:00
jaka wymiana powietrza przy smażeniu pączków - pomóżcie
Chcę kupić wentylator do pomieszczenia (ok. 4m x 6m) w którym ustawiono smażalnik pączków (zakład produkcyjny), ale nie wiem jak często powinna następować wymiana powietrza w tego typu pomieszczeniach, bo w grę wchodzi duża ilość tłustych oparów. Czy są jakieś normy czy przepisy określające te wielkości w pomieszczeniach produkcyjnych?
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam.
Gość: olo
2006-10-18 00:00
Re:jaka wymiana powietrza przy smażeniu pączków - pomóżcie
0,018013 m3/1 pączek
Gość: ?
2006-10-18 00:00
Re:jaka wymiana powietrza przy smażeniu pączków - pomóżcie
Czy z nadzieniem tak samo? Czy przy posypywaniu cukrem pudrem nie powinno być więcej niż przy lukrowaniu?
Gość: Lewi
2006-10-18 00:00
Re:jaka wymiana powietrza przy smażeniu pączków - pomóżcie
0,018013 m3/1 pączek
To chyba kiepski żart (jak na mój gust)
Gość: qwert
2006-10-19 00:00
Re:jaka wymiana powietrza przy smażeniu pączków - pomóżcie
przy posypywaniu pudrem nie powinno być dużej wymiany bo puder zamiast na pączek pójdzie w kanal went.
Gość: Gnom
2006-10-19 00:00
Droga Agnieszko,
Nad urządzeniem należy zamontować okap o odpowiednich wymiarach i wyciągać na tyle dużą ilość powietrza żeby okap działał, nie należy zapominać że na miejsce powietrza wywiewanego należy doprowadzić inne powietrze a co za tym idzie należy zamontować centralę nawiewną spełniającą odpowiednie normy i przepisy. Oczywistym jest, że wentylator wywiewny powinien być przystosowany do pracy w takich warunkach bo inaczej rozleci ci sie w ciągu miesiąca.
Lewi masz rację, jeden pączek wymaga co najmniej 0,04309m3/1 pączek