273
274
269
226
Strefa ekspertów HVACR

instalacja wenylacji w przemyśle spozywczym

Jakie sa wytyczne do projektowania wentylacji wyciągowej w halach przemysłu spożywczego - rybnego i jakie przepisy je reguluja? Przetwarzamy ryby w stanie zamrożonym. Wilgotnosć ze względu na wode jest podwyższona.
Modernizujemy Zakład i chielibysmy zrobić to w zgodzie z regulacjami UE. Czy własciwe jest umiesczenie wenylatorów na dachu hali? Nadzór weterynaryjny twierdzi, ze nalezy wykonać instalację wewnatrz hali z kilkoma punktami poboru powietrza zebranymi w kolektor i z wyprowadzeniem przez ścianę budynku. Czy konstrukcja punktów czerpalnych i kolektora nie stanowi zgrozenia sanitarnego dla produktu?

projektant nie powie Ci jakie są "wytyczne" - tylko o nie będzie się domagał żeby zaproponować system adekwatny do wymagań. Tylko technolog jest upoważniony do wydania "wytycznych". A co do przepisów UE .. hmm .. większość przepisów mówi tak: róbcie tak żeby było dobrze. Część przepisów jest przymowana "uznaniowo" bez tłumaczenia na polski. Do tego dochodzi mnogość nowych norm i rozporządzeń, które dostajemy w spadku z uni ... ciężko za tym wszystkim nadążyć - a dziedzina o którą się pytasz jest raczej wąska ... może się akurat zdarzy, że ktoś z forumowiczów akurat widział opisywaną przez ciebie linię technologiczną i jeszcze będzie pamiętał wymagane parametry powietrza w poszczególnych jej fazach ... ale ... z drugiej strony wydasz pieniądze na rozwiązanie = słowo obcej osoby z internetu ?
PROJEKT TECHNOLOGII - w twoim przypadku to podstawa. A dobry technolog będzie widział jakie przepisy .. co i jak.
Tyle ode mnie, pozdrawiam.

W celu poprawienia jakości naszych usług korzystamy z plików cookies. Zgodę możesz udzielić poprzez zamknięcie tego komunikatu. Jeśli nie wyrażasz zgody na przechowywanie na Twoim urządzeniu końcowym plików cookies konieczne jest dokonanie zmian w ustawieniach Twojej przeglądarki. Więcej informacji na temat plików cookies i ochrony danych osobowych znajdziesz w Polityce prywatności.