Gość: adam
2007-01-22 00:00
dziwnie pracująca klima
Urządzenie (klimatyzator kasetonowy 14 kW) startuje (po załączeniu do pracy), po ok. 3 minutach załącza się sprężarka, sprężarka pracuje ok. 30-35 sek. po czym następuje całkowity zanik napięcia i urządzenia zostaje zatrzymane (jedn. zewnętrzna, jedn. wewnętrzna, sterownik naścienny). Po chwili (ok. 6-8 sek) urządzenie startuje do pracy jak poprzednio. Cykl się powtarza cały czas. Ilość czynnika chłodniczego jest prawidłowa, podłączenia przewodów sterujących i zasilających są prawidłowe. Urządzenie pracowało prawidłowo ok. 1,5 m-ca. Poprzedniej nocy "wyrzucowny" został bezpiecznik. Rano po włączeniu klimy są takie dziwne objawy. Pierwszy raz spotykam się z takimi objawami. Importer - przedstawiciel fabryki niestety nie wie na razie nic. Czy ktoś domyśla się co to może być i co należy sprawdzić?
Gość: Fachman
2007-01-22 00:00
Re:dziwnie pracująca klima
Jak nic trzeba zawolac serwis. Dzwon do tego co ci montowal
Gość: ola
2007-01-22 00:00
Re:dziwnie pracująca klima
Napisałeś, że urządzenie stratuje po trzech minutach. czy wewnętrzna jednostka (wentylator) dopiero po tych trzech minutach startuje czy od razu? Męczy mnie ten zanik napięcia . Czy na wejściu do urządzenia (na listwie) go nie ma?
Miałam takie objawy przy agregacie wody lodowej i okazało , że uszkodzony jest przekaźnik temp. zenętrznej. Wyłączał się bo ciągle mu było "za zimno" Na dworze 30st.C upału a na sterowniku pokazywał -12st.C. I w takich cyklach pracował jak twój klimatyzator. Moim zdaniem to czujniki wariują. sprawdź i daj znać.
Gość: Fachman
2007-01-22 00:00
Re:dziwnie pracująca klima
I tak sam tego nie naprawisz...wolaj serwis. Urzadzenie jeszcze na gwarancji?
Gość: adam
2007-01-23 00:00
Re:dziwnie pracująca klima
jednostka wewnętrzna startuje od razu jak pojawia się napięcie. Na wyjściu (na listwie zaciskowej)z jedn. zewnętrznej do kasety zanika napięcie (230 V) po ok. 30 sek. pracy sprężarki. Pojawia się poniwnie po ok. 6-8 sek. i cykl się powtarza. Napięcie agregatu (zasilanie 400 V) jest prawidłowe, prądy pracy w normie. Urządzenie jest prawie nowe (1,5 m-ca), oczywiście na gwarancji, ale nawet importer (duża, znana firma) nie wie o co chodzi.
Jeżeli nawet uszkodzona jest czujka temperatury to powinna się zatrzymać sprężarka, a jedn. wewnętrzna pracować dalej, a nie odcinać jej całkowicie zasilanie 230 V. ???
Gość: ola
2007-01-23 00:00
Re:dziwnie pracująca klima
Jak masz schemat tego urzadzenia, to prześledź co załącza wewnętrzną. A najlepiej wynajmij automatyka, który to zrobi.
Niestety rację miał Fachman, że sam nie dasz rady bez podstaw czytania i rozumienia schematów elektrycznych.
A ja też bez tego schematu nic nie wymyślę.
Powodzenia
Gość: Fachman
2007-01-23 00:00
Re:dziwnie pracująca klima
Wolaj tego co ci montowal - w koncu trzyma na tym gwarancje.
Swoja droga to napisz co to za klimatyzator. Producent i typ.
Gość: Technik
2007-01-23 00:00
Re:dziwnie pracująca klima
pierwsze to:
1. co to jest za klima On/Off czy inwerter ?
2. jakie zabezpieczenie jest tego urządzenia ?
3. co dzieje się z napeciem zasilania, czy tam niema jakiegos ogranicznika prądowego, "bezpiecznika proiorytetowego"?
4. jaki prąd jest tuz przed momentem wyłaczenia ?
5. gdzie jest zasilanie, jednostka wew. czy zew.
6. jakim przekrojem kabla został to podłączone
może to śmieszne pytania ale bez takiej wiedzy nie uda sie pomóc.
pzdr.
Gość: krzysio
2007-01-23 00:00
Re:dziwnie pracująca klima
a co to kogo obchodzi... (chyba, że tylko z ciekawości) urządzenie na gwarancji, to wołac serwis gwarancyjny i nawet nie dotykac, bo potem nie uznają z powodu "ingerencji nieupoważnionej osoby". a jak nie wiedzą o co chodzi, to dawac nowe urządzenie.
Gość: xXx
2007-01-24 00:00
Re:dziwnie pracująca klima
Potwierdzam. Jeżeli firma jest tak duża i poważna jak twierdzisz, to nie powinno być problemu z serwisem. Sam pracuje w sieci dealerskiej jednej z bardziej znanych na rynku firm i nie ma u nas problemu z serwisem.
Gość: adam
2007-01-24 00:00
Re:dziwnie pracująca klima
1. on/off
2. bezpiecznik C25 (400V), na całe piętro budynku różnicówka
3. nie ma
4. ok. 10-11 A na każdej fazie
5. zasilanie 400V do jedn. zewnętrznej
6. 5x4 mm2
ze schematu elektrycznego:
na obwodzie zasilania jedn. wewnętrznej jest presostat wys. ciśn (ciśnienia w układzie są prawidłowe) oraz termostat (discharge pipe) - być może ten ostatni element nie pracuje prawidłowo (przekłamuje temp. i rozłącz obwód)?
Gość: Fachman
2007-01-24 00:00
Re:dziwnie pracująca klima
Co to za klima? co to za producent?
Gość: Fachman
2007-01-25 00:00
Re:dziwnie pracująca klima
Kurcze,
To mi wyglada na to ze adam jest serwisantem. Bo inaczej zawolal by serwis... mam racje?
Gość: Technik
2007-01-27 00:00
Re:dziwnie pracująca klima
na mój gust coś jest źle podłączone. ale nadal nie wiem co to za maszyna. Teraz jeszcze, ciekawe że startuje zaraz po podaniu napięcia, !!
a tak przy okazji nie zaduży ten prąd !!! 10 A / faze !! coś mi się tu nie podoba.
przy takiej mocy to nie więcej niż 8 !!!!
sprawdź DTR
Gość: Rdek
2007-01-31 00:00
Re:dziwnie pracująca klima
I jak Adamie poradziles sobie juz ?? Jak nie to napisz jakis kontakt moze cos zasugeruje radziowp@wp.pl
pozdrawiam