273
274
226
269
Strefa ekspertów HVACR

dane technologiczne

proszę o pomoc, gdzie można znależć dane fizyczne produktów spożywczych, ciepło właściwe, ciepło zamrażania, dla produktów ciasto, pieczywo i pieczywo cukiernicze, oraz ciepło wydzielane podczas fermentacji - dojżewania ciasta, a także informacje o technologi produkcji

widziałem te dane w podręczniku ashrae (w sensie ciepła właściwego produktów żywnościowych) - skonkrezytuj zapytanie i daj mejla to ci wyśle co mam


potrzebuję dane ciepło właściwe po wyżej i po niżej temp zamarzania oraz ciepło zamrażania, ewentyalnie entalpię włściwą dla zakresu temperatur od +25 do -25 C, dla ciasta surowego (dla różnych rodzajów na bułki, chleb i ciastasłodkie) oraz dla produktów gotowych (pieczywo cukiernicze, bułki, chleb)
wckw@wp.pl

ASHRAE 1998
REFRIGERATION
CHAPTER 27
Table 2 
Important Heat Data for Baking Applications

 
Specific heat

Baked bread
(above freezing)  

 2.93
kJ/(kg·K)

Baked bread
(below freezing)  

 1.42
kJ/(kg·K)

Butter  

 2.39
kJ/(kg·K)

Dough  

 2.51
kJ/(kg·K)

Flour  

 1.76
kJ/(kg·K)

Ingredient
mixture  

 1.68
kJ/(kg·K)

Lard  

 1.88
kJ/(kg·K)

Milk (liquid
whole)  

 3.98
kJ/(kg·K)

Liquid sponge
(50% flour)  

 2.93
kJ/(kg·K)

Heat of
friction per kilowatt of motive power of mixer motor  

 1 kW

Heat of
hydration of dough or sponge  

 15.1
kJ/kg

Latent heat
of baked bread  

 109.3
kJ/kg

Specific heat
of steel  

 0.50
kJ/(kg·K)
 
 
pdf'a przesyłam
pocztą
 

dziękuję, czekam na mejla

W celu poprawienia jakości naszych usług korzystamy z plików cookies. Zgodę możesz udzielić poprzez zamknięcie tego komunikatu. Jeśli nie wyrażasz zgody na przechowywanie na Twoim urządzeniu końcowym plików cookies konieczne jest dokonanie zmian w ustawieniach Twojej przeglądarki. Więcej informacji na temat plików cookies i ochrony danych osobowych znajdziesz w Polityce prywatności.