Gość: wckw
2005-04-20 00:00
dane fizyczne pieczywa
poszukuję ciepła właściwego pieczywa i ciasta(różnych gatunków) po wyżej i po niżej temp zamarzania oraz ciepła zamarzania, a także informacji o technologii obróbki chłodniczej piczywa i ciasta
prosze o pomoc, może ktoś zna jakąś literaturę na ten temat lub stronę
pozdrawiam
wckw
Gość: jaca
2005-04-21 00:00
Re:dane fizyczne pieczywa
W "technice chłodniczej dla praktyków" Systhermu podją różnicę entalpi chleba białego pszennego (35%wody). I tak przy schładzaniu od +10 do 0 stC trzeba odebrać 25,1kJ/kg. Później odpowiednio: 0 do (-5)=15,9; (-5) do (-10)=43,1; (-10) do (-20)=31,4.
Pozdrowienia
Gość: wckw
2005-04-21 00:00
Re:dane fizyczne pieczywa
tak, ale to trochę moło potrzebuję dokładnej technologi i danych dla pieczywa i ciasta surowego (różnego chleb, bułki, pieczywa cukiernicze itd)
Gość: szoł-men
2005-04-22 00:00
Re:dane fizyczne pieczywa
nie wiem czy mnie pamietasz WCKW ... kiedyś już o to pytałeś, a ja posłałem Ci poradnik Ashrae 1998 Chapter 27 ... własnie tam znajdziesz szczegóły o które pytasz - myślę, że od lipca2004 kiedy Ci to posyłałem nie zmieniły własciwości fizyczne tegoż pieczywa. Jeśli zaś masz bardzo konkretny problem i potrzebujesz bardzo konkretnej danej - to napisz to nam bardziej konkretnie. pozdo. szoł-men.
Gość: wckw
2005-04-23 00:00
Re:dane fizyczne pieczywa
Tak pamiętam, że otrzymełem te dane, ale przez kradzież sprzętu straciłem wszystkie dane i kontakty. Jeśli możesz to przeslij je jeszcze raz.
Dziękuję i pozdrawiam.
e-mail:wckw@wp.pl