Gość: GRZESIEK
2004-06-07 00:00
ZYSKI CIEPŁA W POWMIESZCZENIU ROZBIORU MIĘSA
CZY PRAWIDŁOWY JEST OBLICZANIE ZYSKÓW CIEPŁA W POMIESZCZENIU ROZBIORU MIESA (BxLxH=4,7x4x3,5 dla przykładu) wg. książki H J Ullricha gdzie na 1m3 przypada 60 W.
Spotkałem się w swojejpraktyce z róznymi obliczeniami i nie wiem jak sie do tego ustosunkować.
dzięki
Gość: Arek
2004-06-07 00:00
Re: ZYSKI CIEPŁA W POWMIESZCZENIU ROZBIORU MIĘSA
hmmmm no pewnie tak...ale jeszcze sprawdzę. Ja mam inne pytanie. Czy moge policzyc zyski ciepła w pomieszczeniu gdzie jest zamrożona tjkanka ludzka (-22/-25C) jak dla zwłok?
Gość: szoł-men
2004-06-11 00:00
Re: ZYSKI CIEPŁA W POWMIESZCZENIU ROZBIORU MIĘSA
a dlaczego liczysz wskaźnikowo ? robisz projekt czy tylko udajesz ? :-)
Gość: jaca
2004-06-12 00:00
Re: ZYSKI CIEPŁA W POWMIESZCZENIU ROZBIORU MIĘSA
W pomieszczeniu rozbioru mięsa, mięso jest już wychłodzone. Pozostaje policzyć zyski ciepła od urządzeń, pracujących ludzi, straty chłodu związane z wentylacją no i oczywiście zyski ciepła przez przegrody. Temperatura jaką musisz utrzymać wewnątrz pomieszczenia to max 12st.C, a wynika ona z praktyki bo gwarantuje utrzymanie temperatury mięsa na poziomie 7 - 8 st.C w czasie rozbioru (max 2h).
Pozdrawiam
Gość: grzesiek
2004-06-14 00:00
Re: Re: ZYSKI CIEPŁA W POWMIESZCZENIU ROZBIORU MIĘSA
Nie no o tym jak ma wyglądać bilans to ja wiem. Ale co w przypadku gdy nie wiesz jakie mięso, ile osób, jaki sprzęt wewnątrz itd. a znasz tylko wymiary pomieszczenia? Wiem że w bilansie są zyski od mięsa, przez przegrody, wymiana powietrz, od ludzi itd. Ale załóżmy że jesteś na obiekcie i rozmawiasz z klientem. On się ciebie pyta jakie agregaty do tego pomieszczenia (szybko chce znać wydajność). I co wtedy/ Siądziesz za biurkiem i zaczniesz liczyc? Szukać ciepeł właściwych, współczynników przenikania, entalpii powietrz itd. itd.? Chyba raczej nie (tak mi się zdaje). Są chyba właśnie jakieś ORIENTACYJNE współczynniki pozwalające szybko to znaleźć (wydajność) np. pole pow. x współczynnik ? = wydajność. Czy źle kombinuję?