Gość: Piotr Trębicki
2012-03-20 20:42
Wentylatory w kuchni gastronomia
Witam. Czy jest mi w stanie ktoś powiedzieć jak powinno wyglądać rozmieszczenie wentylatorów w okapach. Załóżmy, że mam rozmieszczone w całej kuchni i lokalu cztery okapy nad urządzeniami grzewczymi. Z każdego z nich idzie rura spiro do jednego otworu i wentylatora kanałowego o średnicy 250 mm i wydajności ponad 1000 m3 i podciśnieniu około 540Pa. Załóżmy, że jest to wentylator główny. Rozumiem, że do każdego okapu powinien byc podłączony wentylator kanałowy o średnicy 150 mm odpowiedniej mocy do danego okapu (różne okapy - różna wydajność wentylatora). Czy obejdzie się bez wentylatora na końcu a wystarczą wentylatory za każdym okapem włączane indywidualnie. Czy w przypadku włączenia wentylatorów nad wszystkimi okapami rura 250 jest w stanie odprowadzić całe powietrze? Będę wdzięczny za wszelkie porady.
Gość: profil
2012-03-21 10:25
Re: Wentylatory w kuchni gastronomia
Na początek zleć projekt firmie projektowej. To piszesz to zestaw pytań laika z wiedzą z muratora a nie profesjonalisy. Ponadto - skąd ta wartość "podciśnienia" wentylatora- pewnie chodzi o ciśnienie dyspozycyjne... ale kto by się przejmował takimi duperelami jak logika - a dobór przekroju kanału - przecież po co to liczyć- zadam głupie pytanie, czy wystarczy rura dn150 ?
Dramat....... i jeszcze za chwile się okaże że profesjonalista prowadzi działalność w branży wentylacja i klimatyzacja - "profesjonalny dobór i doradztwo"

Dramat.......
Gość: Spednet_pl
2012-04-05 14:01
Re: Wentylatory w kuchni gastronomia
Pamiętaj,że równie ważna jak wentylacja,jest także odpowiednie ogrzanie pomieszczenia,tutaj proponowałbym inwestycję w pompe ciepła. NA pewno będziecie zadowoleni. Możemy pomóc www.Spednet.pl
Gość: Rafal
2012-05-17 18:13
Re: Wentylatory w kuchni gastronomia
Panie Piotrze,

Chcialem przeprosic za moich kolegow z forum za ich niezbyt uprzejme teksty i glupie komentarze ktore rzucaja niezbyt dobre swiatlo na branze wentylacyjna i ogrzewcza.
Jesli chodzi o Panskie pytanie... Odpowiedz nie jest tak prosta jak mogloby sie wydawac.. Na chwile obecna nie jestem Panu w stanie zbyt wiele doradzic gdyz mam zbyt malo informacji. Generalnie ilosc odciaganego powietrza (a co za tym idzie srednica przewodu wentylacyjnego) okapu zalezy od wielkosci okapu, ale takze moze zalezec od czynnosci jakie beda sie pod tym okapem odbywac (smazenie, gotowanie itp). Okap powienien byc starannie dobrany aby zapachy, para wodna, a takze gorace powietrze unoszace sie z kuchni, frytkowinicy itp, zostalo przez ten okap wychwycone i odprowadzone na zewnatrz. Oczywiscie poniewaz sa to stosunkowo duze ilosci powietrza kanal wentylacyjny moze byc rowniez rowniez calkiem duzy. Poniewaz wspomina pan o kuchni gastronomicznej srednica 150 mm dla okapu moze nie byc wystarczajaca aby zapewnic odpowiedni przeplyw powietrza. Mozna zwiekszyc predkosc powietrza w kanale wentylacyjnym jednoczesnie zwiekszajac ilosc powietrza ale pojawia sie wtedy problem halasu oraz cisnienie dyspozycyjnego wentylatorow. Najlepszym rozwiazaniem bedzie jesli skontaktuje sie Pan z jakims biurem projektowym, ewentualnie zamiesci bardziej szczegolowe informacje.., moze jakies zdjecia, albo rysunek, szkic systemu o ktorym Pan pisze, choc szczerze mowiac obawaim sie ze na tym forum nie znajdzie sie zbyt wielu ludzi ktorzy beda mogli Panu sluzyc fachowa pomoca i porada..:-(.. Jesli zyczylby Pan sobie bardziej szczegolowej porady prosze o kontakt rsotola@o2.pl.
Pozdrawiam
Rafal