Gość: Marcin
2005-12-07 00:00
Wentylacja wyciągowa w kuchni.
Moze mi ktos napisac gdzie moge znalesc informacje nt. ilości wywiewanego powietrza z kuchni zywienia zbiorowego. Chyba,ze ktos moze napisac jak to sie oblicza, ilość stanowisk czy ilość wymian.Dzieki
Gość: Anonim
2005-12-08 00:00
Re:Wentylacja wyciągowa w kuchni.
Prawdopodobnie, obowiązują jeszcze nastepujące krotnosci wymian:
nawiew 5-9x
wyciąg 6-11x
Gość: szoł-men
2005-12-08 00:00
Re:Wentylacja wyciągowa w kuchni.
nie wiem kiedy obowiązywały w/w krotności wymian,
ale chyba dawno, bo ja tak daleko nie sięgam pamięcią
obecnie il. powietrza oblicza się z bilansu ciepła i wilgoci.
Gość: JJ
2005-12-19 00:00
Re:Wentylacja wyciągowa w kuchni.
Ilość wymin w kuchni żywienia zbiorowego oblicza sie wg bilansu zysków ciepla. Minimalna krotność wymian 15, max 30.
W celu uzyskania tych wartości należy do pom. kuchni nawiewć schłodzone powietrze o okreslonej temp żeby nie przekroczyć górnej wartości (30 wym. Przy przekroczeniu górnej wartości w kuchni bedzie huragan.
Gość: Wentylek
2005-12-19 00:00
Re:Wentylacja wyciągowa w kuchni.
A przy dolnej granicy 15 wymian to nie???!!
Najostrzejsze niewykonalne przepisy powodują, że mamy najgorszą wentylację w lokalach. u mnie w pubie (dawna nazwa smażal) kazano 15 wymian i gościu wywalił 90cm dziurę w scianie wstawił w nią "helikopter" , do odbioru otworzył drzwi i było OK! Po odbiorze płyta styropianowa zatkało 90 cm otwór i wszyscy siędzą w syfie.
Gość: szoł-men
2005-12-19 00:00
Re:Wentylacja wyciągowa w kuchni.
dlatego obecnie wentylacja kuchni bardzo rózni się od zwykłej wentylacji typu: nawiewnik-wywiewnik. Przy obecnych technologiach - wielkościach urządzeń i ich skupieniu trudno mówić o 30 wymianach ... zyski sa znacznie wyższe. Dlatego projektuje się specjalne stropy kuchenne, a okapy często maja w sobie równiez nawiew (i nie mówię tu tylko o wiązce wychwytujęcej u haltona). Ale co innego kuchnia "przemysłowa" a co innego tani pub z piwem.
Gość: Wentylek
2005-12-19 00:00
Re:Wentylacja wyciągowa w kuchni.
Tu się zgadzam, że co innego, chodziło mi tylko, że zgodnie z przepisami podobnie jedno i drugie można spieprzyć.
Gość: JJ
2005-12-20 00:00
Re:Wentylacja wyciągowa w kuchni.
W kuchni zwsze ilość wymian przekracza 30, lecz min. i max. ilość wymian określona jest w wymogach sanitarnych. Polecam materiały zawarte w opracowaniu studialnym ,,OBLICZANIE WENTYLACJI KUCHNI" autorarwa inż. Leszka Wyszatko.
Podobno Firma ,,HALTON" opracowała materiały dotyczące wentylacji kuchi.
,,WYSZATKĘ" posiadam ,,HALTONA najprawdopodobniej otrzymam jutro, mogę udostępnić.
Gość: Wentylek
2005-12-20 00:00
Re:Wentylacja wyciągowa w kuchni.
Toteż, dlatego nie działa!! jak potrzeba.
Gość: ?
2005-12-20 00:00
Re:Wentylacja wyciągowa w kuchni.
Do jakiej min. temperatury mozna schlodzic powietrze nawiewane w kuchniach aby nie wychodzic po za 30 wym./h?
Pozdr.
Gość: Paula
2006-07-20 00:00
Wentylacja wyciągowa w kuchni.
Interesuje mnie,jak zdobyć książkę autorstwa inż.Leszka Wyszatko pt. "OBLICZENIA WENTYLACJI KUCHNI" lub inną pozycję,w której znajdę algorytm obliczeń do kuchni zbiorowego żywienia..