Gość: Paweł
2003-06-03 00:00
Wentylacja w przetwórni spożywczej ?
Witam. Mam mały problem. Czy w pomieszczeniach typu przetwórnia spożywcza (czyli produkcja sałatek, majonezów, ogórków itp.) muszą być stosowane kanały z blach nierdzewnej ? Gdzie można znaleźć jakieś wytyczne dla projektowania wentylacji w tego typu obiektach ?
Gość: Ryszard
2003-06-05 00:00
Re: Wentylacja w przetwórni spożywczej ?
Moim zdaniem do samej wentylacji wystarczą kanały z folii aluminiowej.
Odrebnie należy rozwiazać zagadnienie chłodzenia i tu kłaniaja sie rękawy z tkaniny poliestrowej z atestem mikrobiologicznym lub chłodnice podsufitowe płaskie. Najlepszym ale i najdroższym rozwiazaniem jest klimatyzacja z centrala chłodzenia i oczyszczania powietrza
Gość: Paweł
2003-06-06 00:00
Re: Wentylacja w przetwórni spożywczej ?
Jest Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dn. 19 grudnia 2002 (Dz.U nr 234, poz.1979) "..wymagania hig-sanitarne dot. zakładów i ich wyposażenia.., w procesie produkcji i obrocie artykułami spożywczymi..", nie ma tam słowa o instalacji wentylacji ze stali nierdzewnej, ale w Sanepidzie (miejsce do wiadomości autora :) ) nie wiedzą, czy takie przetwórnie podlegają pod to rozporządzenie. :))) No i czego sie trzymać ???