273
274
276
226
Strefa ekspertów HVACR

Przechowywanie kapusty pekińskiej

Poszukuję wszelkich materiałów na ten temat temperatura wilgotność czas itp, proszę o pomoc

Dość szczegółowe pytanie.
I raczej nie na to forum.
Ja wpisałem hasło: "przechowywanie kapusty" w przeglądarkę google i otrzymałem:
http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=779
Następnym razem też polecam najpierw przeglądarkę, a potem dopiero zawracanie głowy innym :-)

wg ASHRAE 1998 -
kapustę (jako produkt łatwo się psujący) należy przechowywać w temp. 0°C,
wilgotności 98÷100%, przybliżony czas przechowywania 5÷6 miesięcy
 
pozostałe dane
kapuściane:
1. zawartość
wilgoci = 92,2 %
2. punkt
zamrożeniowy = -0,9°C
3. ciepło właściwe
przed zamrożeniem = 3,94 kJ/kg K
4. ciepło właściwe
po zamrożeniu = 1,97 kJ/kg K
 
powodzenia

szoł-men

Dziękuje szczególnie za adres strony, mam jeszcze jedno pytanie z tym związane jak często i długo powinny pracować wiatraki w chłodni
ps. chciałam pomóc rodzicom a ja się na tym nie znam

Czy to sa kpiny?

Niestety nie ma prostej odpowiedzi na tak postawione pytanie ponieważ nie wiemy: gdzie te wentylatorki są zamontowane, jakie powietrze przetłaczają i mnóstwa innych rzeczy. Bez wizji lokalnej przeprowadzonej przez specjalistyczną firmę nic się nie da zrobić. A Wy thingrim z AL myślicie że jesteście Alfa z Omegą ? że tak się zachowujecie ?

Tak.

Moim zdanie wszędzie tam, gdzie zależy nam na określonej wilgotności powietrza trzeba utrzymywać niewielki wymuszony ruch powietrza.
Przy okazji: wiatrakiem jest raczej śmigło napędzane powietrzem. Takie śmigło napędzane silnikiem, które wymusza ruch powietrza między nami nazywajmy wentylatorem.

Zwykle tam gdzie zależy nam na utrzymaniu określonej wilgotności stosujemy nawilżanie ew. osuszanie, sam ruch powietrza niewiele załatwia. ???

Oczywiście, lecz pytanie Pani Ewy dotyczylo ciągłości ruchu "wiatraków".
Naturalnie, Pani Ewa zdaje sobie sprawę że trzeba uzupełniać zawartość wody w powietrzu, zwłaszcza gdy spróbuje zaoszczędzić na powierzchni wymiany ciepła chłodnicy powietrza i na elektronice.

Mogę podać dwie pozycje literaturowe:
1. Przechowalnictwo warzyw i ziemniaka
Franciszek Adamicki, Zbidniew Czerko
Państowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne
2. Druga pozycja jest na stronie wentylacja.com.pl pod zakładką publikacje i wydawnictwa SYSTHERM
a tytuł to Chłodnictwo dla Praktyków.
To powinno wystarczyń
a poza tym warto zajrzeć na stronę firmy cool adres podajrze cool.pl

Witam też mam problem z przechowywaniem kapsuty pekińskiej ilość jaką rocznie uprawiamy i przechowujemy to około 150 ton chciałbym podzielić się z tobą i innymi użytkownikami informacjami proszę pisać na gg 1189237 lub skype martin-wita bądź e-mail: gospodarstwo-rolne@wp.pl

W celu poprawienia jakości naszych usług korzystamy z plików cookies. Zgodę możesz udzielić poprzez zamknięcie tego komunikatu. Jeśli nie wyrażasz zgody na przechowywanie na Twoim urządzeniu końcowym plików cookies konieczne jest dokonanie zmian w ustawieniach Twojej przeglądarki. Więcej informacji na temat plików cookies i ochrony danych osobowych znajdziesz w Polityce prywatności.