Gość: Piotr Kowalski
2010-04-25 22:52
Mała gastronomia ratunku!!! Pilne
Witam wszystkich.
Jestem swiezo po wizycie pani z san... i zonk. Okazuje sie ze knajpka ktorą chce otwierac ma małe szanse na funkcjonowanie z powodu wentylacji. Utopiłem juz kupe kasy wszystko kupione a pani mi gwozdzia. Ale po kolei pomieszczenie 40 m2 na planie kwadratu. Dwa kanały wentylacyjne podłączone do jakiegoś systemu wentylacyjnego. Wentylacja wymuszona. Kuchnia planowana otwarta pod jeden z kanałow planowalem podpiac okap. Pani kaze mi poszukac sobie w przepisach i tyle kopie net i kompletnie nie wiem jak to ugryzc. Z czym to sie je???
Z gory serdeczne dzieki za jakąkolwiek pomoc.
Gość: csw
2010-04-26 00:05
Re: Mała gastronomia ratunku!!! Pilne
Zapraszam.

csw.biz.pl
Gość: Adam Nowak
2010-04-27 00:08
Re: Mała gastronomia ratunku!!! Pilne
piotr K.
więcej danych - jak tak gadałeś z babką z sanepidu jak tu piszesz to nie dziwie się ze cie odwaliła
napisz skąd jesteś może ci kto pomoże za obiad w przyszłości ...
Gość: Piotr
2010-04-27 19:30
Re: Mała gastronomia ratunku!!! Pilne
OK juz na spokojnie podaję wiecej danych chodzi o brak wentylacji pionowej. oba kanały wentylacyjne ida w poziomie( wymuszona). Brak mozliwosci jakiejkolwiek ingerencji w budynek - kucie, otwory, pionowe kominki itd.
Gość: slawek.l
2010-04-28 21:01
Re: Mała gastronomia ratunku!!! Pilne
Kolego pod rzadnym pozorem nie możesz wpiąć okapu do systemu wentylacji ogólnej( o tym mówią odpowiednie przepisy) ale możesz wykonać własną wentlylację do okapu zastosować dodatkowy filtr tłuszczowy i wentylator, z odpowiernią wytrzymałością temperaturową a wyrzut powietrza zrobić na ścianie zewnętrznej.
Gość: Piotr
2010-04-28 21:48
Re: Mała gastronomia ratunku!!! Pilne
Sławku i to jest to czego potrzebowałem. Mam dodatkową dziurę w murze wychodzi na zew. wiec tam zbuduje kanał do okapu. Jezeli nie ma przeszkody odnośnie pionów i poziomów to ominę ten problem dodatkowym kanałem obok istniejacego. To teraz polećcie jeszcze stronkę z tymi dodatkowymi filtrami przeciwtłuszczowymi bo nie chce pobrudzic elewacji jakimis wyziewami. Serdecznie dziekuję!!!!!
Piotr
Gość: Gnom
2010-05-03 16:31
Przepisy przepisy !
Rozporządzenie w sprawie warunków jakim powinny odpowiadać budynki. par 151 punkt 9
Gość: elka
2010-05-04 12:33
Re: Mała gastronomia ratunku!!! Pilne
Polecam firmę która robi okapy z filtrami w dobrej cenie
http://www.kamila-went.pl/
Gość: yo
2015-02-08 18:51
Re: Mała gastronomia ratunku!!! Pilne
Odnawiam- mam podobnu problem, do kogo sie udać żeby pomógł mi z wentylacją i adaptacji pomieszczenia pod lokal gastronomiczny? dpradźcie
znalałem tanake http://www.tanake.com.pl od projektowania i wyposażania ale czy pomogą też w wentylacji?
Gość: Pit
2015-02-09 00:31
Re: Mała gastronomia ratunku!!! Pilne
Cześć.
Każdy projektant instalacji sanitarnych mający uprawnienia Ci pomoże....:). Wyslij rzut tego lokalu to pokombinujemy...
Gość: Andrzej
2015-02-25 20:21
Re: Mała gastronomia ratunku!!! Pilne
Ja proponuję szukać pomocnych informacji w sieci. Jest np: taki katalog stron związanych z gastronomią i hotelarstwem http://www.horeca.pl/ . Można tam znaleźć sporo porad i odnośników do innych wartościowych stron.
Gość: kuba
2015-04-11 13:11
Re: Mała gastronomia ratunku!!! Pilne
Ja bym jeszcze z pytaniem szczególnie jak chodzi o adaptacje uderzył do Gorta http://www.gort.pl/
Gość: kurczak
2015-05-11 00:31
Re: Re: Mała gastronomia ratunku!!! Pilne
Odnawiam- mam podobnu problem, do kogo sie udać żeby pomógł mi z wentylacją i adaptacji pomieszczenia pod lokal gastronomiczny? dpradźcie
znalałem tanake http://www.tanake.com.pl od projektowania i wyposażania ale czy pomogą też w wentylacji?


Mysle że spokojnie sie do nicz takimi rzeczami można zgłosić , znają sie na wszystkim co dotyczy gastronomii i lokalów, zobacz zreszta na str jakie realiacje maja na swoim koncie http://www.tanake.com.pl
to mówi samo za siebie
Gość: Robert
2016-02-28 16:27
Re: Mała gastronomia ratunku!!! Pilne
Proponuje fachowej porady. Gdy zakładałem restaurację współpracowałem z firmą gort. Pomogli mi wybrać wszelkie urządzenia niezbędne w gastronomi.