Gość: Leszek
2006-03-13 00:00
Dojrzewanie Sera
Poszukuje informacji na temat dojrzewania sera,
tzn. chodzi o to jak dokładnie utrzymać 22 stC w całej objętości komory, poszukuje literatury, opracowań producentów, no i wogóle jakiegoś ciekawego rozwiązania, sprawdzonego i pewnego
Gość: Ryszard
2006-04-23 00:00
Re:Dojrzewanie Sera
A jakiż to gatunek sera dojrzewa w temperaturze 22C?
Gość: Leszek
2006-04-24 00:00
Re:Dojrzewanie Sera
Nie wiem jaki, ale temat dostałem od mleczarzy, jedna z większych mleczarni w Polsce, to chyba wiedzą co robią
Gość: Bogdan
2006-04-24 00:00
Re:Dojrzewanie Sera
Tak jak w Krasnymstawie- sterownik Johnson Controls - FX 15 i dobra centrala wentylacyjna - z grzaniem, chłodzeniem, nawilżaniem
Gość: Leszek
2006-04-24 00:00
Re:Dojrzewanie Sera
No dobrze tyle to sam wiem, że centrala
ale czy jest jakis sposób na rozprowadzenie powietrza ogrzanego lub ochłodzonego, szczególnie zalecany do tej aplikacji, zeby nie powstawały strefy o różnych temperaturach
Gość: .
2006-04-24 00:00
Re:Dojrzewanie Sera
Tylko w Erze
Gość: Leszek
2006-04-26 00:00
Re:Dojrzewanie Sera
Do Ryszarda
Sprawdziłem w technologi mleczarstwa sery ementalskie dojrzewają w temp. 20 - 22stC przez 6 -8 tygodni